Сјећање на команданта Пантелића, капетана Лазића и саборце

На брду Пањик изнад Прибоја у општини Лопаре данас је одата почаст херојима одбране Републике Српске – команданту Гарде „Пантери“ Бранку Пантелићу, капетану Стевану Лазићу и свим српским борцима страдалим у једној од накрававијих борби на Мајевици.

Парастосом и полагањем вијенаца обиљежене су три деценије од битке у којој су муслиманске снаге заустављене у покушају да заузму Прибој и већи дио општине Лопаре.

Цвија Цвјетковић је на Пањику изгубила два брата. Захвална је, каже, што Борачка организација Лопара и ветерани Гарде Пантери и осталих једница његују сјећање на страдање српског народа.

– Прошло је 30 година, а као да је јуче било. Бол и туга не престају – каже Цвјетковићева.

Битка на Пањику је била крвава и дуготрајна, спрски борци су успјели да сачувају Прибој, општину Лопаре и друга угрожена подручја. Линије одбране које су тада успостављене данашње су границе Републике Српске.

– Ова битка је консолидовала српске снаге снаге за одбрану Мајевице и Републике Српске од даљег надирања непријатеља према Семберији – истиче Алекса Лазаревић, ратни командант специјалне јединице Тобутски соколови.

Спомен парк носиће име погинулог команданта Гарде Пантери Бранка Пантелића. Покрај споменика палим борцима на Пањику постављена је плоча с његовим именом.

– Овај да ћемо обиљежавати као Дан одбране Мајевице, јер је ово најзначјанија битка јер да се тада није поступило како је требало, ток рата би био сасвим другачији – каже Петар Цвјетиновић, предсједник Удружења ветерана Гарда Пантери.

Осим уређења спомен парка, асфалтиран је пут до споменика, за шта је Влада обезбиједила 280.000 КМ.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар