Уставни суд БиХ оспорио Закон о непокретној имовини Српске

Уставни суд БиХ је, одлучујући данас о захтјеву шест делегата Дома народа ПС БиХ, утврдио да Република Српска нема уставну надлежност за регулисање правне материје која је предмет Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске, јер је то, како је наведено из овог суда, надлежност БиХ.
На сајту Уставног суда БиХ је наведено да овај закон стављен ван правне снаге.

Наводи се да је „Суд поновио своје становиште из ранијих одлука о томе да је БиХ покушала да ријеши то питање путем формирања Комисије за државну имовину“.

Додаје се да је у том правцу дјеловао и Кристијан Шмит, којег, подсјећамо, Република Српска не признаје као високог представника.

– Међутим, Уставни суд је констатовао да то питање још није ријешено и да постоји истинска нужност, те позитивна обавеза да БиХ то питање ријеши што је прије могуће – наведено је из овог суда.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 10. фебруара Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти.

Закон је требало да ступи на снагу 13. априла, али га је Кристијан Шмит дан раније суспендовао и донио одлуку о његовом неспровођењу док Уставни суд БиХ не донесе став о том питању.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар