Број Срба у Вуковару пао испод 30 одсто

Према резултатима пописа становништва по националности, полу, вери и језику који су објављени данас, Хрватска је са 91,63 одсто једна од етнички најчистијих земаља у Европи.

Данас су изашли резултати пописа становништва вршеног прошле године. Државни завод за статистику избацио је резултате за попис према националности, полу, вери и језику што се тиче државе и неколико јединица локалне самоуправе.

Према наведеним резултатима број Срба је, у односу на попис из 2011. године, пало са 186.633 односно 4,36 одсто на 123.892 односно 3,20 одсто. Што се тиче Града Вуковара, број Срба је пао на 29,73 одсто, што је за чак пет одсто мање него према попису из 2011. годинеОсетан пад је и у Граду Загребу где је број становника српске националности пао са 17.526, односно 2,22 одсто на 12.034, односно 1,57 одсто.

У изјави за телевизију Н1, градоначелник Вуковара Иван Пенава рекао је да је попис становништва из 2011. био лажан и да ће права српске заједнице што се тичу језика и писма вратити на стање из 2011. године.

– Предложићу промене и вратити ствари на стање од пре пописа 2011. кад смо на темељу лажних података били присиљени на неке кораке неприродним начином, неприродним путем. Постоје начини дозревања кад су могући кораци према напред. Ако се ти кораци раде на силу, онда се добије контраудар. Сваком припаднику мањине треба изаћи у сусрет, али предувјет за то је јако поверење и стајалиште да смо сви у позицији напретка. Док имате деструктивне мисли и политике и изјаве о великосрпској политици или одликовањима Шешељу, јасно је да у Вуковару хрватски народ као већински нема маневарског простора учинити искорак према напред. Ни једно право које је искамчено темељем лажног пописа нећемо га пустити нити оставити. Вратићемо ситуацију на почетну позицију. Оно што су неке структуре смишљено прогурале у Вуковару, нећемо пустити тек тако – навео је Пенава у изјави за Н1.

„Нико не би требало да посебно позитивно говори о овоме попису“

На пад броја српског становништва у Граду Вуковару, али и на речи градоначелника Пенаве, огласио се његов заменик из редова српске националне мањине Срђан Колар.

– Резултати пописа становништва који су изашли данас показали су оно чега смо се сви плашили, а то је да је политика нетрпељивости и напада на припаднике српске заједнице резултирала одласком истих и, што је најжалосније, страхом да се народ изјасни као Срби. Колико сам успео да видим, у попису има много нелогичности и чињеница је да ће сад одређене политичке структуре сигурно бити задовољне. Када се говори о правима које су припадници српске заједнице у Вуковару конзумирали, неће се ништа важно променити јер, и када нас је било изнад трећине становништва, нисмо имали равноправну употребу српског језика и писма, и према томе то је нешто што се сада апсолутно неће ни променити. Садашње политичке структуре у Граду Вуковару неће добровољно учинити да се сада користе ћирилица и српско писмо јер то нису провели ни када је било по закону обавезно да проведу – истиче Колар.

Изјавио је заменик вуковарског градоначелника и то да овај попис никога не треба да весели јер је значајно опао број укупног становништва у граду.

– Ако су проблем у граду Вуковару само Срби и проценат Срба, онда смо сигурно решили и проблем запошљавања и одласка из града и све оне проблеме с којима се сусрећу становници. Не мислим да је проблем проценат Срба, већ политика која се води против Срба, али, нажалост, и доброг дела грађана који се не слажу са актуелном политиком у граду. То је резултирало да је у последњих 10 година отишао сваки пети или шести становник. Мислим да нико не би требало да посебно позитивно говори о попису нити да се радује јер ово говори да је из града отишао велики број људи, а када људи одлазе значи да то није место где желе да живе и да се нешто лоше ради, према томе то је оно о чему треба више да се размишља и коментарише, а не колико један народ има удела у становништву – закључује заменик градоначелника Вуковара из редова српске националне мањине Срђан Колар.

Испод једне трећине удела Срба у укупном броју становника задесио је и Град Врбовско. Срби на територији Града Врбовског чине 32,38 одсто (1255) од укупног броја становника. Као верника православне вероисповести изјаснило се 32,07 одсто (1243) становника. Према доступним подацима говорника српског језика као матерњег има 1,88 одсто (73) док је 2,01 одсто (78) говорника српско-хрватског и 0,93 одсто (36) хрватско-српског језика.

– Срби у нашем граду и даље имају зајамчена сва до сада прописана и кориштена права, а која произлазе из Уставног закона о правима националних мањина и других закона, као и важне чињенице да се на темељу одредби градског Статута, Срби на подручју Града Врбовског сматрају аутохтоном етничком заједницом. Наводимо нека од кључних права које припадници српскога народа остварују на територији Града Врбовског: право на равномерну званичну употребу језика и писма, размерну заступљеност у представничком телу, право на заступљеност у извршном телу (заменик градоначелника), заступљеност у управном телу, Веће српске националне мањине, право на одгој и образовање на српском језику и ћириличном писму као и остала права националне мањине – наводи председник Већа српске националне мањине Града Врбовског Милан Вукелић.

Срби губе места заменика жупана у четири жупаније, заменика начелника у четири општине и једног заменика градоначелника

Резултати пописа показују да је српска заједница пала на мање од 5 одсто у следећим жупанијама: Приморско-горанској, Вировитичко-подравској, Бјеловарско-билогорској и Пожешко-славонској чиме је изгубљено право на заменике жупана из редова српске националне мањине.

У општинама Драгалић (7,09 одсто Срба), Расиња (14,90 одсто Срба), Виљево (13,96 одсто Срба) и Подгорач (12,06 одсто Срба) падом испод 15 одсто Срби су изгубили места заменика начелника, а у Пакрацу (11,30 одсто) место заменика градоначелника.

– Овај резултат је очекиван јер смо већ и до сада били на граници консензуса за остваривање функционерских места, али оно што је жалосније је свакако мањи број припадника Срба и то је један од показатеља да смо старији и да се прибојавамо где ћемо бити за 10 година. Сукладно томе, већ сам јавно говорио да ови мандати морају а буду искоришћени за припрему заједнице за живот и преиод када изгубимо место заменика жупана. Исто тако, ови резултати показали су да губимо и место заменице градоначелника Града Пакраца, тако да се заједница сад мора још и јаче припремати за одлазак функционера и што боље организовати већа, Просвјету, антифашисте јер је у претходним периодима много тога зависило о људима који су били на плати јединица локалне самоуправе на местима заменика – прича Пожешко-славонски дожупан из редова српске заједнице Никола Ивановић.

Дао је Ивановић и свој закључак о подручју где је кроз историју живело преко 100.000 Срба.

– Очито је да је друштвени притисак којим смо обухваћени, не иде у корист српске заједнице и да није добро бити Српкиња или Србин. Треба радити даље и треба са овим младим људима који се изјашњавају као Срби да радимо још више и на тај начин да искористимо мандат. Сви ми који смо у политици свакако да ћемо наставити радити кроз већа и друге организације. Жалости мањи број припадника наше заједнице. Наше вишевековно живљење на овим просторима се сада свело на неких 10.000 Срба на подручје целе западне Славоније, од некадашњих 100.000 – закључује Никола Ивановић.

Што се тиче резултата пописа по вери, у Хрватској је пописано 128.395 православаца, односно 3,32 одсто, док је 2011. године било 190.143 или 4,44 одсто.

Република Хрватска је пала са 4.284.889 становника на 3.871.883, што значи да је изгубила 413.056 становника што је пад за чак 9,64 одсто. Од укупног броја становништва, жена је 2.006.704 (51,83 одсто), а мушкараца 1.865.129 (48,17 одсто).

Жупанија са процентуално највећим падом становништва је Вуковарско-сремска где је нестало 20,28 одсто свеукупног становништва, следи Сисачко-мославачка са 19,04 и Пожешко-славонска са 17.88 одсто.

Душан Велимировић

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар