АКТУЕЛНО:

Видовдан – симбол вијековне борбе за слободу; Обиљежена крсна слава Војске Републике Српске

Света архијерејска литургија и парастос погинулим српским борцима од Косовског боја данас су служени у манастиру Гомионица код Бањалуке поводом обиљежавања Видовдана – крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска/ пука, у присуству предсједнице Српске Жељке Цвијановић и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић навела је да морамо цијенити и сјећати се жртава које су дате за слободу.

Констатовала је да су и данашње околности сложене, да се са притисцима морамо борити, не угрожавајући другима њихова права.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је Видовдан снажан мотив окупљања.

Каже да ВРС живи у народу, а да Трећи пјешадијске Република Српска и сви њени припадници настављају традицију ВРС.

– Очуваћемо слободу српског народа – рекао је Додик.

Слободу, каже Додик, покушавају угрозити непријатељи тражећи да устукнемо пред правима која смо добили Дејтоном.

Његова порука била је и да српски народ никада није био поданички народ и то је оно што га издваја од осталих на Балкану.

Ријеч је каже Додик о слободарском народу окупљеном око Републике Српске, Србије, цркве и вјере.

Премијер Републике Српке Радован Вишковић рекао је да је херојска Војска Републике Српске  током Одбрамбено-отаџбинског рата осигурала постојање Републике у циљу заштите српског народа, који је претрпио огромна страдања током претходних ратова.

Вишковић је рекао да је на том плану постојање Српске гарант да се таква страдања више не догоде.

Замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић истакао је да Срби желе да обиљежавају Видовдан у миру.

–  И овај Видовдан обиљежавамо у тешким условима. Опет Србе желе да увуку у сукобе, а ми то не желимо – додао је Околић.

Истакао је да је Војска Српске сачувала Републику Српску и српски народ.

Крсна слава се слави у кући, а кућа Војске Републике Српске је Република Српска због чега сваке године Видовдан, крсну славу Војске, обиљежавамо у другом мјесту, рекао је командант Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ Милорад Крајшумовић.

На обиљежавању крсне славе Војске Републике Српске – Видовдана Крајшумовић је поручио да је мисија овог пука да баштини традицију Војске Српске и српског народа.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић додијелила на прослави Видовдана – крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука, бројна признања заслужним организацијама и појединцима у одбрани Српске.

Литургији и парастосу, који су служили преосвећени епископи бањалучки Јефрем и бихаћко-петровачки и рмањски Сергије, присуствовао ке и предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија.

Присуствовали су и посланици у Народној скупштини и старјешине ВРС, представници градова и општина, као и представници политичког, јавног и културног живота, те невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, као и представници Српске у заједничким институцијама.

У оквиру обиљежавања обављен је и обред ломљења славског колача.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске прошло је 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар