Неђо Керлец из Новог Сада најбољи косац на Балкани код Мркоњић Града

Неђо Керлец из Новог Сада побједник је традиционалне манифестације „Дани косидбе на Балкани – Меморијал Лазар Лакета“, на којој су се такмичила 22 косца из Србије, Црне Горе, Словеније, Републике Српске и Федерације БиХ.

На косидби, одржаној данас у Tуристичком центру Балкана код Мркоњић Града, друго мјесто освојио је Вук Вучковић из Љига, а треће Мирко Кецман из Петровца.

Косци су се, осим у такмичењу ручном косом „варцарком“, надметали и у скоку у удаљ, обарању руке, обарању са брвна и у бацању камена с рамена. Tитула „Делија Балкане“ припала је Марију Прљевићу из Tомиславграда.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић указала је на отварању ове манифестације на њен значај јер се тако чува традиција.

Пажњу многих који су данас присуствовали косидби привукла је и Цвијета Кнежевић која је дошла из Бачког Доброг Поља из Србије, која је истакла да њена љубав према косидби потиче из ових крајевима будући да је поријеклом из Котор Вароша.

„Још као мала косила сам са дједом и оцем и увијек су ме више привлачили мушки послови“, рекла је Кнежевићева, која каже да је организатор косидбе у Бачком Добром Пољу.

Међу косцима је био и Милорад Сладојевић – Ђели, који кује чувене косе „варцарке“ по којима је Мркоњић познат па се некад звао Варцар Вакуф.

Сладојевић, који 29 пута учeствује на косидби на Балкани, каже да је ово атракција и да се овдје окупљају најјачи косци на Балкану.

„До сада сам побиједио укупно 55 пута на косидбама, а и на Балкани сам више пута био побједник“, рекао је Сладојевић.

Прије почетка надметања косаца, служен је парастос и положено цвијеће на спомен-обиљежје Лазару Лакети, некадашњем шампиону Европе у ручном кошењу траве и оснивачу ове манифестације.

Дане косидбе, који се одржавају 29. пут, пратио је богат културно-умјетнички програм у којем су учествовали Фолклорна секција Културног центра „Радоје Домановић“ из Раче Крагујевачке и Културно-умјетничко друштво „Петар Први Карађорђевић Мркоњић“ из Мркоњић Града.

На Tргу српске војске у Мркоњић Граду синоћ је у оквиру свечаности посвећених „Данима косидбе“ одржана 13. косачка смотра фолклора.

Косидбу је организовала Агенција за привредни развој општине Мркоњић Град, а покровитељ је општина.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар