Сјећање на почињене усташке злочине у српским селима око Пакраца августа 1942.

Због почињених усташких злочина, мјештани српских села око Пакраца август 1942. године могу памтити само по злу. Тада су уз више од 2.000 становника тог краја страдале и бројне избјеглице с Козаре.

Крвави пир почео је 2. августа у селу Кричке, настављајући се 4. августа у селима Торањ и Дереза, 11. у Бранешцима, 12. у селу Јапага и дан касније у Кусоњама и оближњим селима, све до масакра почињеног 16. августа у Слобоштини.

Сурадњом вијећа српске националне мањине у Пакрацу и Липику, надлежних парохија, мјесних одбора и удружења антифашиста током августа су одржавани помени и комеморације за страдале Србе.

Како јавља „Портал Новости“, у Кусоњама је 13. августа одржана централна комеморација за страдања мјештана Кусоња Драговића и Чакловца, прво код споменика жртвама, а онда и код бунара у који су тијела жртава бацана. Комеморацији су присуствовале делегације ВСНМ-а Пожешко-славонске жупаније, Пакраца и Липика, СДСС-а, удруге антифашиста, као и бројни мјештани, потомци и рођаци жртава.

Том приликом евоцирано је сјећање на синхронизирану акцију усташких снага у којој је страдало око 520 мјештана Кусоња и околних села, као и непознат број избјеглица с Козаре. Према до сада расположивим подацима МО Кусоње, убијено је 64 дјеце док је 360 мушкараца и жена одведено у логоре из којих се већина никада није вратила. Дио њих спашен је уз посредовање хуманитарке Диане Будисављевић.

– Важно је да се сјећамо страдања цивила током крвавог аугуста и да кроз комеморирање и молитвено сјећање сви заједно одамо почаст невино страдалима. Важна је сарадња Вијећа, цркве, мјесних одбора и удружења антифашиста коју смо постигли са циљем достојанственог обиљежавања ових датума – истакнуо је Никола Ивановић, предсједник жупанијског ВСНМ-а и замјеник градоначелнице Пакраца.

Окупљенима су се обратили и предсједник Мјесног одбора Кусоње и ВСНМ-а Пакраца Милан Козловић те предсједница антифашиста Мирјана Билопавловић, док је помен на бунарима служио епископ пакрачко-славонски Јован са свештенством епархије.

Козловић је у изјави за Новости изразио задовољство одзивом и порукама са скупа, као и завршеним процесом обнове спомен-обиљежја.

– Споменик који је грађен 1952. и оштећен током рата 1990-их, обновљен је 2013., а постављени су и спомен крстови код бунара у који су бацане жртве. О. Лука Босанац и ја иницирали смо садњу 60 чемпреса око бунара, а ја сам средио и приступни пут до једног од њих. Битно је да ми, који се сјећамо догађаја обновимо и поставимо обиљежја, јер ће младе генерације које су све малобројније тешко то учинити – рекао нам је Козловић.

Помен и комеморација су одржани и у селу Бранешци гдје су усташе 11. августа 1942. побиле 87 мјештана и 120 избјеглица са Козаре. Помен је одржан и за погинуле борце у НОБ-у, за бројне Србе из Бранежаца, убијене по логорима, као и за седам српских цивила убијених у селу 1991. године.

Комеморацији су поред свештенства присуствовале и делегације мањинских вијећа, СДСС-а и антифашиста. Осим Ивановића и Билопавловић, присутнима се обратила предсједница мјесног одбора Ана Романић, прочитавши пјесму о страдању села коју је написао њен брат Петар.

– Ми смо били партизанска породица, а наш отац Павле један је од првих пет партизана у крају. Због тога и настојимо одржавати сјећања на оно што се дешавало – рекла је Романић за Новости.

Помен страдалима у организацији ВСНМ-а Липика одржан је и у селу Јапаге. Код два спомен-обиљежја налазе се два бунара у која су усташе побацана тијела у убијених. У једном су остаци више од 50 домаћих мјештана, а у другом 52 жртве избјеглица с Козаре.

Преузето са: banija.rs

Нема коментара

Напишите коментар