Сјећање на жртве „крвавог августа“ 1942. године

У Горњим Граховљанима код Пакраца, 15. јула одржани су комеморација и помен за страдале мјештане у два задња рата. Вијенце су положили Ана Романић, предсједница ВСНМ Пакрац и Миладин Јаковљевић у име СДСС-а Пожешко-славонске жупаније.

– Похвално је да се малобројни садашњи и некадашњи становници Горњих Граховљана окупљају на данашњи дан, да се виде и попричају, присјете се страдања села и масовног покоља стотињак мјештана 1942. године.

Сјећамо се и свих мјештана убијених у селу током децембра 1991. године, њих 16 цивила који су дочекали улазак Хрватске војске у село, а чији посмртни остаци до дана данашњег нису пронађени – истакнуо је Никола Ивановић, дожупан Пожешко-славонске жупаније из редова српске националне мањине.

Српска заједница у Пожешко-славонској жупанији овим поменом започиње низ помена и комеморација које ће се одржавати за све жртве „крвавог аугуста“ 1942. године.

У Горњим Граховљанима средином прошлог вијека живјело је 327 људи, 1991. њих 166, а данас је тек пет сталних становника. Ипак, бројни мјештани који су напустили ово село сјећају се свог завичаја, па су стигли из више земаља.

Масакр у Горњим Граховљанима био је увод у низ покоља у широј околини Пакраца, названима „крвави август“. Од 4. до 15. августа 1942. покољи над мјештанима и избјеглицама с Козаре почињени су у селима Дереза, Торањ, Горњи Обреж, Бранешци, Јапаге, Кусоње и Слобоштина.

Ненад Јовановић; Портал Новости

Преузето са: Банија онлајн

Нема коментара

Напишите коментар