СКАНДАЛ – Пресуда Бранки Милић НИЈЕ укинута: И даље у Амбасади Србије, адвокат најавио жалбу

Адвокат Бранке Милић Југослав Крповић за Радио Слободна Европа (РСЕ) каже да пресуда којом је осуђена на три године није укинута, као за остале окривљене: „У случају Бранке Милић ради се о опструкцији судова Црне Горе и незаконитом поступању. Имамо апсурдну ситуацију да лица која су била оптужена у том случају се налазе на слободи а она не. Апелациони суд је требало да укине рјешење о одређивању притвора Бранки Милић.“

Бранка Милић је одлуку Апелационог суда, којом јој је укинута трогодишња затворска казна у случају државни удар дочекала у Амбасади Србије у Подгорици, у којој дуже од двије године живи у својеврсном „кућном“ притвору.

Она је једна од 13 оптужених за покушај тероризма на дан парламентарних избора 2016. године које је Виши суд, маја 2019. осудио на затворске казне.

Апелациони суд Црне Горе је 5. фебруара укинуо пресуду и предмет вратио на поновно суђење. Већина је пресуду дочекала на слободи, али не и Бранка Милић.

Откуд Милић у Амбасади?

Милић је наиме током суђења у Вишем суду, новембра 2018. године незадовољна третманом судског вијећа, напустила судницу и „побјегла“ у Амбасаду Србије у Подгорици. Тиме је избјегла даљи притвор.

Првостепену песуду Вишег суда маја 2019. којом је била осуђена на три године дочекала је у Амбасади, као и актуелну одлуку Апелационог суда којом се поништава претходна.

Претходно је у притвору провела нешто више од двије године – од хапшења октобра 2016. до напуштања суднице.

Адвокат Бранке Милић Југослав Крповић за Радио Слободна Европа (РСЕ) каже да пресуда којом је осуђена на три године није укинута, као за остале окривљене.

„У случају Бранке Милић ради се о опструкцији судова Црне Горе и незаконитом поступању. Имамо апсурдну ситуацију да лица која су била оптужена у том случају се налазе на слободи а она не. Апелациони суд је требало да укине рјешење о одређивању притвора Бранки Милић.“

Према Крповићевим ријечима, према Бранки Милић се наставља тортура што је, каже, необјашњиво.

„Обратили смо се Апелационом суду са захтјевом да јој се укине рјешење о притвору јер за то није било законских разлога а поготово данас, када је утврђено да је читав поступак био монтиран и да је оптужница била заснована на неутемељеним доказима, због чега је морала да да буде пуштена“, сматра Крповић.

Суд: Милић физички није у притвору

Аида Музуровић, портпаролка Вишег суда, за РСЕ каже да је за Бранку Милић донијето Рјешење о одређивању притвора, које је на снази.

„Њој је статус непромијењен јер она није у притвору. Према закону, Апелациони суд када одлучује, одлучује о судбини притвора али она физички није у притвору већ само има рјешење о њему. Има статус као и остали, оптужена је и поново иде процес“, појашњава Музуровић.

Из Управе полиције РСЕ нијесу одговорили на питање какав је тренутни статус Бранке Милић након укидања првостепене пресуде. Није нам одговорено ни да ли је и даље под полицијским надзором.

Остали, које је Виши суд осудио, раније су пуштени на слободу или су били недоступни црногорском правосуђу.

Адвокат најављује жалбе

Због неослобађања Бранке Милић, адвокат Крповић најављује да ће се обратити Судском савјету, Заштитнику људских права и слобода али и међународним организацијама, преносе Вијести.

Преузето са: ИН4С

Нема коментара

Напишите коментар