Цвијановић: Република Српска ће помоћи Банији

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас да грађани Петриње, која је страдала у децембарском земљотресу, могу да рачунају на помоћ институција Српске.

Она је, после састанка у Петрињи са потпредседником хрватске владе Борисом Милошевићем, послаником Самосталне демократске српске странке у Сабору Хрватске Драганом Јецков, шефом посланичког Клуба СДСС-а Милорадом Пуповцем и амбасадором БиХ у Хрватској Александром Врањешом, рекла да је штета од земљотреса огромна и подсетила да је Влада Српске реаговала одмах.

„Били смо уз грађане Петриње, а тако ће бити и даље. И Влада Српске и ја као председница Републике Српске пружили смо одређену помоћ одмах након земљотреса, али данас смо разговарали и о потребама за санацију штете у наредном периоду“, рекла је Цвијановић, пренела је Радио телевизија РС.

Поручила је да је право време да се покаже солидарност.

Рекла је да је на састанку разговарано и о градњи моста у Градишки, заједничког подухвата са Хрватском, који би требало да буде завршен за годину и по.

Позвала је владу Хрватске да још једном размотри питање Трговске горе и одлагања радиоактивног отпада и истакла да би то сигурно било на задовољство свих.

„Истакла сам и потребу да се уђе у прекатегоризацију моста који повезује Нови Град и Двор, да га вратимо у некадашњу функцију. Ту нас чека посао санације моста. Радује ме што постоји воља Српске, БиХ и Хрватске“, навела је.

Потпредседник хрватске владе Борис Милошевић захвалио је председници Српске на посети, као и на помоћи угроженима након разорног земљотреса који је погодио подручје Петриње и Глине.

Састанку су присуствовали и представници Штаба цивилне заштите задужени за уклањање последица разорног земљотреса.

Цвијановић након Петриње и Глине посетила Јасеновац

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић посетила је данас и Спомен-подручје Јасеновац. Цвијановић је најпре посетила манастир Јасеновац и разговарала са епископом пакрачко-славонским Јованом.

У пратњи владике Јована обишла је манастирски комплекс и посетила Храм Светог Јована Крститеља. Након тога, обишла је спомен-подручје Јасеновац, прнела је РТРС.

Цвијановић је раније данас боравила у Петрињи, Глини и Мајским Пољана.

Том приликом је поручила да солидарност и помоћ угроженим породицама из Републике Српске неће изостати ни у наредном периоду

Извор: РТВ

Нема коментара

Напишите коментар