АКТУЕЛНО:

Срби елиминисани са челних позиција правосудних институција

Прегласавањем српских чланова, за предсједника са четворогодишњим мандатом, Високи судски и тужилачки савјет изабрао је Халила Лагумџију, умјесто Милана Тегелтије, који је у децембру прошле године поднио оставку. Лагумџија, судија Суда БиХ, добио је осам гласова, наспрам седам колико је освојио судија окружног суда у Бањалуци Срђан Форца, који је претходно изабран на упражњено Тегелтијино мјесто у Савјету. За потпредсједнике Савјета изабране су Биљана Симеуновић из реда српског народа и Санела Горушановић Бутиган, која се изјашњава као Хрватица.

Муљање, трговина, кадровирање иза затворених врата и под окриљем ноћи слика је “поквареног” правосуђа БиХ, која није нестала одласком Милана Тегелтије. Напротив, добила је на интензитету!

Мешетарење је трајало данима. А онда посљедњег, уочи избора, умијешали су се и међународни “кројачи” бх. судбине. Након њихових јучерашњих цјелодневних сусрета са члановима Савјета, а онда са потенцијалним кандидатима, сарајевско јутро изњедрило је три “потенцијала”. Номиновани су Срђан Форца и Биљана Симеуновић – Срби, и Бошњак Халил Лагумџија, који се лично номиновао. А најчешће спомињани сарајевски “потенцијал” Хрватица Санела Горушановић Бутиган напрасно је од кандидатуре одустала.

Након два круга прегласавања изабран је нови предсједник ВСТС – Халил Лагумџија, ратни гораждански војни судија!

– Дајем обећање да ћу са своје стране дати максимум. Дакле, уложићу и људске и стручне капацитета да ово Вијеће у наставку ради како је то прописано Законом и подзаконским актима – рекао је Лагумџија.

А није радио ни данас! Нити Савјет, свих претходних седмица! Још од децембарске сједнице када је, ноћним умишљајима склона, Санела Горушановић Бутиган изабрана за, како је Савјет тада осмислио “овлаштеног предсједавајућег”.

Закон не познаје такву функцију, понавља бивши предсједник Милан Тегелтија. Тиме ни “овлаштена Хрватица” Санела, законски не може да сазове сједницу. А она је то учинила.

– Незаконито сазвана сједница је незаконита. И као таква не може да произведе ни један законит резултат, укључујући и одлуку о новом предсједнику Савјета – рекао је Милан Тегелтија.

Материјала има довољно за тужбени поступак пред Судом БиХ, Уставним, и евентуално Судом за људска права у Стразбуру. Јер осим кршења Закона о ВСТС, Србим,а као конститутивном народу, отето је једино преостало руководно мјесто у правосуђу БиХ, што је у Српској изазвало оштру осуду.

– То је довољна порука да се алармира јавност и да се, прије свега, води рачуна о томе да се могу очекивати разноразни удари и са те стране – истакао је предсједник Одбора за политички систем, правосуђе и управу НС РС драган Чавић.

И док се тужбени захтјеви ишчекују, правосуђем БиХ ће да управљају: ВСТС-ом Бошњак – Лагумџија; Секретаријатом Савјета Бошњак – Адмир Суљагић; Канцеларијом дисциплинског тужиоца Бошњакиња – Алена Курспахић уз помоћ сународника и замјеника Мирзе Омеровића, Тужилаштвом БиХ – Хрватица Гордана Тадић, а Судом компромитовани Ранко Дебевец из реда Осталих. Дакле, без иједног Србина.

И то је та Уставом загарантована “равноправност” три народа и осталих на “сарајевскo/међународни” начин!

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар