АКТУЕЛНО:

Срби у Мађарској обележили Савиндан

Празник Светог Саве, оснивача аутокефалне Српске цркве и њеног првог архиепископа, који је својим заслугама уведен у ред најпоштованијих светитеља, обележен је и у српској зајдници у Мађарској.

Празновало се у свим храмовима и школама жиром државе, а у Храму Светог Георгија у Будимпешти празничну литургију служили су Отац Зоран Остојић, о Никола Почуча и ђакон Стефан Милисавић који је том прилико одржао беседу.

Иако је био скромнији број верника и деце, у односу на предходне године атомосфера је била празнична како и доликује прослави првог српског просветитеља Светог Саве.

На литургији је појао зрењанински хор Свети Серафим Саровски, а за певницом су били  и стални чланови певачког друштва при будимпештанском храму Светог Георгија. Према устаљеној пракси кумови су били ученици 12 разреда српске школе Никола Тесла у Будимпешти, са својим разредним старешином Драгомиром Дујмовим, који су комад колача и кумство за наредну годину предали ученицима 11 разреда. Ученици основне школе исте образовне институције извели су колаж најлепших песама посвећених Светом Сави.

Речи златоустог Владике Николаја казивао је београдси драмски уметник Александар Дунић.

У вечерњим сатима Српско позориште у Мађарској је на својој фејбук страници организовало и приказало Светосавску академију где су се обратили Вера Пејић Сутор, председница ССМ, др Јованка Ластић, директорка српске школе Никола Тесла у Будимпешти, Борислав Рус, председник Самоуправе Срба у Будимпешти, Јулијана Которчевић, саопштена су и имена добитиника Светосавских награда коју додељује Самоуправа Срба у Мађарској, а ове године то су Александра Ластић из Будимпеште и Цвета Вуковић из Сечуја, док је признање „Најдражи учитељ“ Српског педагошког и методолошког центра, припало учитељици Драгица Пејак.

Извор: Варош РТВ

Нема коментара

Напишите коментар