АКТУЕЛНО:

Школа српског језика у Бенковцу

Благословом његовог преосвештенства епископа далматинског Никодима, а на иницијативу парохије бенковачке, у Бенковцу је започела са радом школа српског језика „Учимо ћирилицу – Бенковац“. Настава, која је предвиђена за сву децу школског узраста, одвија се у просторијама црквене општине, тачније у новообновљеној црквеној сали поред храма посвећеном рођењу Светог Јована Крститеља у Бенковцу.

Након дужег чекања, делом због радова на адаптацији простора али и рестриктивних мера узрокованих актуелном пандемијом, бенковачки малишани коначно су, протекле суботе, имали прилику да у већем броју отпочну са Школом српског језика у свом граду. Само уређење простора изискивало је доста времена и финансијских средстава, како би се деци обезбедили сви неопходни услови да, попут њихових вршњака из других делова Хрватске, и они имају своје место за окупљање, дружење, али и учење о језику, вери и култури свог народа.

– Иако смо имали пуно посла, грађевински радови текли су по плану. Оно што је било примарно јесте да смо успели да санирамо влагу у објекту и поставимо изолацију. Купљени су и монтирани клима уређаји у просторијама адаптираним за полазнике школе. Набављени су столови и клупе за потребе школе али и верног народа који ће се ту окупљати и слушати предавања. Потребно је још набавити пропратни инвентар и уредити спољашњи део око прозора и врата. Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, при Министарству спољних послова Републике Србије, уплатила је у те сврхе 4 239,61 евра. Купљена је паметна интеракцијска табла за пројекције и писање по њој. Узете су полице за књиге и оформљена је библиотека под називом „Симеон Кончаревић“. У склопу библиотеке уређена је читаоница и од тог новца купљена је гарнитура за седење. Очекујемо обећану донацију од хиљаду књига и пропратни радни материјал за потребе провођења наставе. Купљен је потрошни материјал за радионицу, а остатак новца биће употребљен по потреби, за набавку још неопходног материјала – каже свештеник Бојан Савић, надлежни парох у Бенковцу.

Значајним средствима која су  била од немерљивог значаја овом пројекту донирала је и организација „Срби за Србе“, фондација „Делије“ али и многи појединци који нису остали имуни на потребе најмлађих становника овог дела Далмације.

– Свесни чињенице да сами не бисмо могли да реализујемо један овако значајан и за нас велики пројекат, обратили смо се организацији „Срби за Србе“ која нам је несебично помогла са 11.165 евра. Уз њих ту је и фондација „Делије“ која нам је помогла са 2.000 евра, али и бројни други појединци који су се самоиницијативно укључили у акцију и донирали нам неопходна средства. Не смемо заборавити ни оне који су нам својим индиректним учешћем, саветима, смерницама и искуством помогли да замишљену идеју спроведемо у дело. Због захвалности свима њима, али и жеље да свака утрошена донација буде транспарентна и свима видљива, списак донатора објављен је на званичној страници наше Епархије али и на друштвеним мрежама надлежне парохије – прецизно појашњава свештеник Бојан.

Број од двестотинак малишана највећа мотивација

Школа има за циљ да окупља првенствено децу основношколског, али и оне средњешколског и предшколског узраста и то не само са бенковачке парохије, већ и са суседних парохија као што су обровачка, смилчићка и задарска. Узевши у обзир да деца са овог подручја немају опцију да уче своји матерњи језик, а да је учење ћирилице сведено на скромно време које проведу на часовима веронауке, жеља покретача овог пројекта јесте да се понуди могућност деци, али и одраслима, да се детаљније упознају са ћириличним писмом, српским језиком и књижевношћу, али и са народном традицијом и основама православне вере. Ова ваннаставна активност је у потпуности необавезујућа тако да је превасходно на родитељима да утичу на своју децу, да што чешће посећују ове часове и да се друже са својим вршњацима.

-У четири парохије ове жупаније ми имамо нешто више од две стотине представника најмлађе генерације, и то је оно што нас је мотивисало и што нас охрабрује када је у питању покретање једног оваквог пројекта. Та деца су физички удаљена једна од других, немају превише могућности да се друже, међусобно упознају, и на неки начин заједно осете припадност својој заједници, зато сматрамо да је, поред онога што ће научити, ово идеална прилика да бар једном недељно имају могућност квалитетно провести заједничко време међу својим вршњацима. Реновирана сала ће имати и своју секундарну намену, што значи да ће нашем народу бити омогућено да се окупља по потреби и када су у питању и други поводи, као што су дечији рођендани, крштења, али и сахране када за то немају услове – појашњава свештеник Бојан, истичући да је сваки почетак тежак и да се сви заједно тек уходавају, те да ће своју креативност и идеје временом развијати и надограђивати удруженим снагама.

Језик и писмо свакако су део идентитета али и темељ опстанка једног народа, нарочито у срединама у којима је тешко опстати, а притом сачувати све елементе своје народности. Како би ова Школа била прилагођена свим узрастима, њено функционисање осмишљено је тако да наставни план и програм прати узраст полазника, те је подељена у три групе.

– Што се тиче саме школе и њене организације, планирано је да се одвија једном недељно, углавном суботом, и буде подељена у три групе са којима ће се радити по два сата. Прва група предвиђена је за предшколце, и за њих ће бити организоване едукативно-забавне радионице. Друга група обухватаће основношколце са којима ће се радити на учењу и писању ћириличног писма, те читању дела дечије књижевности на матерњем језику. Трећа група предвиђена је за оне најстарије, дакле средњошколце па и студенте, код којих би пажњу усмерили на велике српске књижевнике и писце. Исто тако имамо у плану да организујемо и предавања за родитеље, на којима би заједно са њима разговарали о вери, традицији и обичајима нашег народа, чинећи тако да заједно сачувамо оно богато наслеђе нашег народа које, на жалост, временом негде и заборављамо. Све замишљено настојаћемо да прилагодимо једни другима, узимајући у обзир обавезе деце, родитеља, ситуацију у којој се налазимо али и чињеницу да многи од њих живе у удаљеним срединама па им и превоз до Бенковца представља једну од незанемарљивих препрека – каже свештеник Бојан Савић.

Програм рада са децом биће обавеза учитељица Јелене Божић и Момире Савић, док ће у предавања на верске теме бити укључени надлежни свештеници из Бенковца, Обровца, Задра и Смилчића. Како кажу из парохије Бенковачке, у летњем периоду биће организовани и летњи кампови за децу, излети у друга места, те обилазак школа у окружењу које већ функционишу по сличном принципу.

Најуспешнији ђаци биће награђивани  признањима и путовањима, како би им то био један од додатних мотива и подстицаја да буду најбољи представници своје заједнице и свог народа.

*Овај текст је настао у склопу пројекта „Ту гдје живимо“ који је подржао Фонд за потицање плурализма и разноврсности електроничких медија Агенције за електроничке медије.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар