АКТУЕЛНО:

Служен парастос погинулим Србима из Јежестице

Код споменика у селу Јежестица код Братунца данас је служен парастос и прислужене свијеће за покој душа 39 настрадалих мјештана у одбрамбено-отаџбинском рату, међу којима је осам жена, као и за погинуле Србе из овог села у Другом свјетском рату.

Од 1942. до 1945. године убијено је 161 припадник српског народа, од којих само неколико војника из овог села, а њихова имена уклесана су на овом споменику са именима погинулих у посљедњем рату у знак сјећања и захвалности.

Након парастоса цвијеће уз споменик положио је начелник општине Братунац Срђан Ранкић, делегације Удружења логораша регије Бирач, борачких организација Братунца, Милића и Власенице, те Организације породица несталих и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунца.

Ранкић је рекао да нема дана и православног празника, а да се у неком мјесту у Републици Српској не служи парастос убијеним Србима.

„Данас одајемо почаст српским жртвама из Јежестице страдалим на данашњи дан 1992. године и у току посљедњег рата у БиХ, као и жртвама из овог мјеста палим током Другог свјетског рата. Сјећамо се свих и чувамо упомену која је наша светиња, а то је Република Српска за чију су одбрану положени животи хиљада наших сународника“, истакао је Ранкић.

Он је истакао да је дужност свих да се помогне породицама погинулих и народу који трпи вишегодишњу неправду због односа међународног и правосуђа БиХ према српским жртвама, за које нико не одговара.

Ненад Млађеновић, чији су отац Драган, стриц Анђелко и баба Савка убијени на данашњи дан 1992. године, рекао је да сваке године присуствује паростосима и одавању почасти жртвама и да је разочаран радом правосуђа БиХ.

„Мени и брату ништа не треба, али очекујемо правду за мучења и свирепа убиства наших најмилијих код своје куће. Они никога нису нападали, а нико не одговара за њихова страдања“, са огорчењем говори син погинулог Драгана Млађеновића.

Анђелку, мужу Иванке Млађеновић, на данашњи дан 1992. године муслимански војници из Сребренице одсјекли су главу и возили је кроз Сребреницу завезану за аутомобил да би показали да су убили четника, а убили су јој и дјевера Драгана и свекрву Савку.

Иванка каже да је огорчена на међународно и правосуђе БиХ јер нико није процесуиран за монструозна убиства људи из овог села који су радили на својим њивама када су их мучки напале муслиманске хорде под командом Насера Орића.

„Уклесана имена убијених на споменику показују да је истина да су они дали животе за слободу, да су страдали, а за злочин нико није одговарао. Не очекујемо правду од правосуђа БиХ, али вјерујемо да ће злочинце стићи Божија правда“, истиче Иванка.

Њена кћерка Анка имала је само пет мјесеци када су јој муслимански војници убили оца и стрица пред очима њене баке, а затим и баку заклали.

Ратни командант Кравичког батаљона Раденко Милановић рекао је да су у Кравици, Јежестици и Шиљковићима гинули очеви, браћа и синови за слободу својих породица и свог народа.

Милановић, који је ратни војни инвалид, указао је на изузетно тежак положај српског народа уопште и позвао на јединство, те поручио да народни интерес мора бити испред личних. „То треба да знају и поштују они који су изабрани да представљају српски народ на свим нивоима“, додао је он.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар