Служен парастос за Србе убијене на Меокрњу на Влашићу

На платоу Меокрње на Влашићу данас је први пут служен парастос за 21 Србина којег су у одбрамбено-отаџбинском рату убили припадници муслиманских снага.

Тада је, бранећи границу которварошке општине, рањено 18 бораца 22. пјешадијске бригаде, док су три заробљена.

Иако је та тачка изгубљена, даља офанзива непријатеља према Котор Варошу је заустављена и консолидована је линија одбране, која се сачувала до завршетка рата.

Парастос за убијене српске борце служио је протонамјесник парохије шипрашко-грабовачке Божидар Куртиновић, а вијенце на спомен-обиљежје положили су замјеник начелника општине Котор Варош Младен Тривуновић и предсједник општинске Борачке организације Миладин Савановић.

Савановић је истакао да је ово први долазак након 27 година на Меокрњу -мјесто великог страдања српских бораца, те да ће се у будућности сваке године окупљати на овом мјесту на данашњи дан.

„Јунаштво српских бораца који су бранили Меокрње никада неће бити заборављено, настојаћемо да заједничким снагама са руководством општине Котор Варош подигнемо спомен-обиљежје и поставимо заставу Републике Српске на ово мјесту страдања“, рекао је Савановић.

Живот за одбрану Републике Српске су положили Зоран /21/ и Јован Ђекановић /37/, Миленко /43/ и Љубомир Стојановић /29/, Стаменко /34/ и Драган Смиљић /33/, Зоран Цицмановић /30/, Љубоја Гаврић /36/, Младенко Гелић /25/, Слободан Јурић /26/, Бранислав Крагић /25/, Жељко Марковић /20/, Маринко Пејић /22/, Алекса Тепић /41/, Благоја Јолџић /38/, Неђо Ђурановић /33/, Ново Чупић /36/, Стаменко Бабић /36/, Велибор Катана /20/, Томо Керезовић /35/ и Драгомир Сакан /35/.

Парастосу су присуствовали и ужи чланови породица погинулих бораца као и бивши борци, који су учествовали у борбама за Меокрњу 1992. и 1994. године.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар