СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА СТРАДАЛЕ ВОЈНИКЕ И ЦИВИЛЕ ИЗ НАСЕЉА РИТ

У Мјесној заједници Рит у општини Брод данас је служен парастос за 12 бораца и цивила из тог насеља који су страдали у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Цвијеће и вијенце испред спомен-плоче страдалима положиле су породице погинулих бораца, представници општинске Борачке организације и мјесног одбора организације Рит, те представници општинске управе.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић рекао је да је Мјесна заједница Рит један од симбола почетка страдња српског народа у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

„Овдје се на данашњи дан прије 29 година десио злочин над невиним члановима породица Мартић и Дујанић, а одмах сутрадан догодио се Сијековац и наставак убијања невиног српског становништва. Познато нам је и ко је крив и сви знамо да кривци нису кажњени“, рекао је Видић окупљенима након парастоса.

Он је додао да су сви детаљи злочина над српским народом, како у Броду, тако и у цијелој БиХ познати и јавности и тужилаштвима.

„То ништа не вриједи Тужилаштву БиХ или политичком суду у Хагу. Међутим, ми јесмо и требамо бити и даље народ који не жели освету, али и народ који неће више дозволити нити заборавити страдања невиног српског народа“, нагласио је Видић.

Он је истакао да је потребно на достојанствен начин се односити према мјестима страдања и барем их једном годишње посјетити, упалити свијеће и са свештеницима учествовати у молитви.

„Зато смо се и данас окупили овдје, у Мјесној заједниц Рит, да служењем помена споменемо борце и жртве рата, који су били становници ове мјесне заједнице, да се сјетимо и бораца Војске Републике Српске чије су породице нашле свој дом овдје и да се сјетимо бораца који су умрли након рата“, додао је Видић.

Он је захвалио породицама погинулих бораца и демобилисаним борцима из ове мјесне заједнице што су се потрудили да организују овај помен.

На данашњи дан 1992. године чланови хрватских оружаних снага су у мјесној заједници Рит свирепо убили чланове породица Мартић и Дујанић.

У току ратних дејстава 1992. године на подручју мјесне заједнице Рит страдало је 12 лица.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар