Шмит да дође на обиљежавање 30 година отварања логора „Силос“

Предсједник Удружења „Истина и правда“ Душан Шеховац упутио је јавни позив Кристијану Шмиту да 27. јануара наредне године присуствује обиљежавању 30 година од отварања концентрационог логора „Силос-Тарчин-Хаџићи“, гдје су почињени вишеструки ратни злочини над Србима, а за које је правоснажно осуђено седам Бошњака на укупно 58 година затворске казне.

Након Шмитове јучерашње посјете Меморијалном центру Поточари, Шеховац је рекао Срни да је то показатељ да представници међународне заједнице перманентно крше моралне и правне норме и тако врше дискриминацију српских цивилних жртава у протеклом рату.

„Мислим да је њихово присуство комеморацијама и одавање почасти бошњачким жртвама, што не раде на мјестима гдје су се догодили злочини над Србима, сигурно један вид кршења моралних норми, Закона о недискриминацији, као и Кривичног закона, који говори да је кажњиво порицати и грубо умањивати ратне злочине“, сматра Шеховац.

Шеховац је напоменуо да се кршење моралних и законских норми не чини само вербално, већ да се може урадити и симболично, присуствовањем или неприсуствовањем мјестима која су везана за ратне злочине.

У складу са досадашњом праксом високих представника и других представника међународне заједнице, Шеховац очекује да ће Шмит ускоро посјетити и Спомен-обиљежје убијеној дјеци опкољеног Сарајева 1992-1995.година, и тако грубо наставити праксу непризнавања и умањивања ратних злочина који су почињени над српским цивилима у Сребреници и Сарајеву.

Он је подсјетио да су Суд БиХ и Кантонални суд Сарајево донијели више правоснажних пресуда за ратне злочине почињене над Србима, наводећи, између осталог, у Хаџићима-логор „Силос“, насеље Храсно брдо, јаму Казани, троструко силовање дјевојчице у Центру, убиство цивила на Илиџи – Храсница и на Грбавици.

„Наглашавам ове злочине и мјеста злочина у Сарајеву и предлажем Кристијану Шмиту да што прије посјети ова мјеста ратних злочина и ода почаст српским жртвама, да то буде примјер представницима међународне заједнице да прекину праксу да не признају, не виде и не одају почаст српским цивилним жртвама“,истакао је Шеховац.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар