У Вргинмосту промовисан ДВД с кордунашким ојкачама

У препуној дворани Дома културе у Вргинмосту, промовиран је ДВД Пјевачке групе тамошњег пододбора Српског културног друштва „Просвјета“ која изводи традиционалне и народне пјесме тога краја – ојкаче. Промоција је одржана у организацији пододбора „Просвјете“ и тамошње Опћине. ДВД траје око 70 минута и састоји се од снимака пјевачке групе. Међу осталим, присуствовали су уредник часописа СКД-а Просвјета Чедомир Вишњић и етномузикологиња из Загреба Јована Лукић. О свему томе разговарали смо са вођом те пјевачке групе, Владом Габрићем, пензионираним наставником негдашње Основне школе Славско Поље.

– Ја сам само један од пјевача изворних кордунашких народних пјесама ојкача. Поносан сам на нашу мушку групу из Вргинмоста – Двојнице и у групи нас је седам. ДВД су нам израдили пријатељи из Београда Миле Шапић, Петар Шаула, Милан Јовановић и Гојко Мириловић. Увијек ћемо им бити неизмјерно захвални: ми смо наше културно друштво основали давне 2001. с једином жељом да сачувамо оно што се неминовно губи јер немамо довољно људи и младих. Основали смо пододбор Просвјете са жељом да сачувамо ојкачу, сељанчицу, дрмеш, све оно чиме су се бавили наши стари. Нажалост, најчешће штиво које ми повратници читамо су – осмртнице. Нема више ни кукуњешћа, ни сељанчице ни ојкаче – рекао је Габрић.

На првом Сабору ојкача у Малом Градцу, како су оцијенили стручњаци и музикоетнолози, ова пјевачка група је једина изворно пјевала народне пјесме. Љубљана, Загреб, Ријека, Карловац, оближње опћине, Крњак, Војнић, Вргинмост, па Бања Лука, Хрватска Костајница, Лика и Гомирје су била мјеста њихових наступа. Чести су били гости на Кордунашким вечерима у Београду и Србији.

Извор: Милан Цимеша; Портал Новости
Нема коментара

Напишите коментар