Соколац: Обиљежен дан почетка пробоја Солунског фронта у Великом рату

Полагањем вијенаца на Споменик солунском добровољцу на Сокоцу, на коме су уписана 363 имена добровољаца са подручја ове општине, обиљежен је Дан почетка пробоја Солунског фронта у Великом рату и Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Вијенце су положили, делегација Удружења потомака и поштовалаца српских добровољаца 1912-1918 општине Соколац, делегација СУБНОР-а и начелник општине Соколац Милован Бјелица те делегација локалног парламента.

Бјелица је, честитајући Дан српског јединства, слободе и националне заставе, рекао новинарима да је Соколац једна од ријетких општина у Српској која је изградила Споменик солунском добровољцу и у којој дјелује удружење које окупља потомке српских добровољаца и чува од заборава улогу њихових предака у очувању срској јединства, слоге и заједниче борбе за слободу.

„Соколац се увијек истицао и предњачио у свим активностима очувања српског јединства и веома је битно то његовање традиције да су наши преци учестовали у ослободилачким ратовима Србије од 1912. до 1918. године“, нагласио је Бјелица.

Предсједник општинског Удружења потомака и поштовалаца српских добровољаца од 1912. до 1918. године Бранимир Ђурковић нагласио је да је 15. септембар – Дан почетка пробоја Солунског фронта и Дан српског јединства – дан велике симболике и да такав треба да буде за сва будућа поколења.

Он је рекао да ће све досадашње активности Удружења на чијем је челу, остати у сјећању потомцима јер су њихови чланови на овај начин сачували од заборава дио српске историје кроз коју су најчвршће везани Срби ма гдје живљели, што су управо показали добровољци у Великом рату.

„Успјели смо да очувамо велику традицију слободарства српског народа која је свима позната, да очувамо удружење и поред низа потешкоћа и успјели смо да сачувамо три споменика из минулих ратова у којима је извојевана наша слобода“, навео је Ђурковић.

Према његовим ријечима, обавеза локалне заједнице је да се одрже удружења која његују традиције ослободилачких ратова, како би млади нараштаји имали шта да наслиједе и пренесу на своје потомке оно што треба са поносом очувати.

Ђурковић је нагласио да су на Споменику солунском добровољцу на Сокоцу уписано 363 имена добровољаца који су учестовали у одбрамбеним ратовима Србије са подручја општине Соколац, те додао да постоји иницијатива да ово обиљежје прерасте у регионално, како би потомци добровољаца из сусједних општина могли уписати имена предака на овај споменик, након што прикупе потребну документацију о њиховом учешћу.

„Tо је доказ да људи желе да сачувају успомену на своје претке, храбре борце који су у Великом рату устали против три царевине и након побједе потпуно промијенили дотадашњу слику Европе“, нагласио је Ђурковић.

Он је навео да је Споменик солунском добровољцу подигнут 2008. године највећим дијелом средствима општине Соколац и средствима потомака који су били донатори.

Ђурковић је подсјетио да се полагањем вијенаца на ово обиљежје већ 13 година обиљежава 15. септембар – Дан почетка пробоја Солунског фронта и 11. новембар – Дан примирја у Великом рату између сила Антанте и Њемачке.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар