Спомен плоча новинару Душку Тепшићу у Обудовцу

На мјесту гдје је у Обудовцу у хрватском ракетном нападу на коридор 22. новембра 1992. године на радном задатку погинуо новинар Душан Душко Тепшић почетком јуна је постављена спомен-плоча. Иницијативу да се трајно обиљежи мјесто његовог страдања крајем прошле године, на 30. годишњицу погибије, покренуо је новинар Светозар Данчуо из Чикага, а прихватиле су Душкове колеге са којима је радио на Кордуну.

Уз помоћ борачке организације из Шамца, плоча је постављена у оквиру постојећег Спомен-комплекса у Обудовцу. Пројекат су финансиски помогли крајишко удружење Прело из Чикага и Српско друштво Кордун из Торонта. Средином јула ће, како најављују из Удружења новинара Србије, у Обудовцу бити одржана комеморација на којој ће поред овог Удружења учествовати представници завичајних удружења Кордуна и Баније из Београда, представници општине Шамац и Душкове колеге из Србије, Републике Српске и Америке.

Душко Тепшић је био новинар и водитељ Српског радија „Петрова Гора“ из Вргинмоста, а од 1991. и ратни репортер и дописник Телевизије Београд са Кордуна и Баније. Био је интерпретатор народне музике и иза њега је остао снимљен један ЛП албум. Када је погинуо 1992. године имао је 30 година и сахрањен је у породичној гробници у Вргинмосту.

С. Данчуо

Преузето са: Банија онлајн

Коментари
  • … Slava pokojnom Dušku ! A Svetozaru svaka čast na uspješno provedenoj akciji !

    среда, 21. јуна 2023.

Напишите коментар