Парастосом обиљежена 31 година од злочина на Миљевачком платоу код Дрниша

У Цркви Светог Марка у Београду 21. јуна служен је парастос страдалима на Миљевачком платоу код Дрниша, чиме је обиљежена 31 година од злочина у којем су хрватске снаге убиле 40 српских територијалаца. Након парастоса који је организовало Удружење породица несталих и погинулих Суза положени су вијенац и цвијеће на споменик страдалима у ратовима деведесетих година прошлог вијека.

На подручју Миљевачког платоа, код Дрниша, 21. јуна 1992. године, догодио се монструозан злочин над српским припадницима Територијалне одбране.

У мучком нападу пред очима УНПРОФОР-а убијено је 40 српских Територијалаца, а неколицина је рањена и заробљена.

Српско село Нос Калик срушено је до темеља и спаљено, један дио становништва побијен, а други интегриран на оточић у Шибенском архипелагу.

Умјесто да тијела погинулих врате породицама, користе српске заробљенике под претњом смрти да тијела бацају у Крашке јаме у Промини.

Како је присутнима рекла предсjедница Удружења Суза Драгана Ђукић послије два мјесеца, тачније 18. августа 1992. године извршена је ексхумација посмртних остатака убијених територијалаца.

– На посмртним остацима су били видљиви трагови монструозности у овом злочину, што је отежавало идентификације. Породице 12 територијалаца нису могле препознати своје најмилије. Сви су сахрањени у заједничку гробницу на книнском гробљу. Чланови породица су вјеровали да је то привремено, док се не створе услови за идентификацију савеременим методама. Међутим, та привременост траје више од 30 година. За 12 породица до данас траје неизвјесност и бол што су остали ускраћени да своје најмилије сахране у породично гробље под именом и презименом.

Парастосу је присуствовао и народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта који још једном позива Тужилаштво за ратне злочине Србије да покрене истрагу и подигне оптужнице против одговорних припадника хрватских војних снага.

– Без успоставе истих стандарда у суђењима за ратне злочине и једног поштовања свих жртава није могуће говорити о истинској нормализацији односа на простору бивше Југославије. Не смијемо никада да заборавимо овај масовни ратни злочин.

За злочин на Миљевачком платоу осуђена су двојица припадника Хрватске војске – један на три године и осам мјесеци затвора, док је другом изречена затворска казна од три године.

Пред Хашким трибуналом за овај злочин нико није процесуиран, иако постоје бројни докази достављени домаћим и међународним организацијама и институцијама које се баве заштитом људских права и ратним злочинима.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар