АКТУЕЛНО:

Обиљежена 31 година од пробоја Коридора

На Дугој Њиви код Модриче обиљежена је 31 година од пробоја Коридора кроз Посавину на Видовдан у којем су погинула 852 борца Војске Републике Српске, 13 припадника Министарства унутрашњих послова Српске и 17 припадника МУП-а Републике Српске Крајине.

У манастиру Дуга Њива служена је литургија, а потом и помен и положени су вијенци и цвијеће на спомен-обиљежју.

Обиљежавању су присуствовали и предсједник Републике Српске, Милорад Додик и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, те министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић.

Парастосу су присуствовали и представници градова и општина, делегације Трећег пјешадијског Република Српска пука, представници невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, као и остале званице.

Након полагања вијенаца и цијећа учесници „Марша 12 километара за 12 бањалучких беба“ пустили су голубове као симбол мира.

Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Дуге Њиве – Милорад Додик

Коридором смо обиљежавали границе Републике Српске, што је био један од циљева Отаџбинског рата, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– Нема побједе које смо оставрили у историји, а да није било и страдања, али иза њих остају и резултати, а то је наша Република Српска – поручио је Додик.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да се обиљежавањем 31 година од пробоја Коридора кроз Посавину одаје почаст свим људима широм Српске који су положили животе у Одбрамбено-отаџбинском рату.

– Већ 31 годину ми се боримо да бранимо овај коридор да он не буде затворен и много је покушаја да нам те коридоре затворе, да нам на разне начине поремете односе са Србијом. Да нам затворе финансијске и политичке коридоре – рекао је Стевандић.

Пуковник Војске Републике Српске Мико Шкорић присјетио се догађаја из љета 1992. године.

– То је била битка свих битака. Око 800.000 становника заједно са РСК било је у окружењу и били смо приморани да пробијамо коридор живота – истакао је Шкорић.

Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске, истиче да сви имамо обавезу према 23.000 бораца који ду дали највриједније, своје животе.

– Имајући у виду да живимо на простору гдје степен одлучности мора да буде на нивоу када је стварана, да би данас била сачувана. Ратове смо добијали, али смо неке мирове изгубили. Република Српска и српски народ које живе у њој је народ мира, а Српска је гарант опстанка Срба на овим просторима. Само тако можемо и морамо сачувати Републику Српску – рекао је Остојић.

Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Војна операција Коридор 92 трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са осталим дијеловима Српске и Србијом.

Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Овом акцијом, чији је директан повод смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника, окончана је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Српске и Републике Српске Крајине.

Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

„Видовдан – пробој Коридора“ обиљежава се у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске као историјски догађај од републичког значаја.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар