Спомен-соба погинулим борцима Војске ВРС у Угљевику у завршној фази изградње

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић и начелник општине Угљевик Василије Перић посјетили су у овој локалној заједници спомен-собу посвећену погинулим борцима Војске Републике Српске, која је у завршној фази изградње.

Савчић, који се састао и са представницима локалне Борачке организације, истакао је да, када би имао моћ да уређује односе у Републици Српској по питању сарадње борачке организације и локалне власти, онда би преписао модел Угљевика.

„Овдје, у угљевичком Центру за културу, спомен-соба наших погинулих сабораца је нашла мјесто, што је посебно задовољство свих нас“, рекао је Савчић новинарима.

Он је изразио задовољство стањем у Борачкој организацији Угљевик, нивоом, садржајем и врстом бриге која се поклања демобилисаним борцима, ратним војним инвалидима и породицама погинулих у овој подмајевичкој општини.

Начелник Угљевика Василије Перић рекао је да су погинули борци, који су дали своје животе за опстанак српског народа и одбрану Републике Српске, најзаслужнији за слободу у којој живе садашње генерације.

„Сигурно је да српски народ не би живио у слободи да није било оних који су деведесетих година прошлог вијека, на позив руководства Српске, стали у заштиту свог народа. Зато се морамо одужити свим погинулим борцима и њиховим потомцима“, навео је Перић.

Перић је нагласио да је српски народ успио јер је створена Република Српска, а да је општина Угљевик учинила много тога када је ријеч о борачкој популацији и њиховим потомцима.

„Ријешили смо стамбена питања породица погинулих бораца, инвалида рата и у току је рјешавање стамбеног питања бораца протеклог одбрамбено-отаџбинског рата. Увијек у складу са својим могућностима помажемо ову популацију“, рекао је Перић.

Он је нагласио да је дужност и обавеза да сви буду вреднији и марљивији, да се покаже више рада и труда како би цјелокупан српски народ могао да живи у бољим условима.

Предсједник Борачке организације Угљевик Јован Маринковић рекао је да је спомен-соба посвећена погинулим борцима и свима који су били припадници Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске.

„Овдје се налазе слике погинулих бораца, експонати оружја које су припадници наше бригаде заробили од непријатеља, те ратне фотографије, али и новински чланци које је Прва мајевичка бригада издавала, а то су `Глас Српске`, `Штит`“, рекао је Маринковић.

Маринковић је навео да је из општине Угљевик погинуо 301 борац, а у спомен-соби су 304 имена јер су се двије породице погинулих бораца доселиле у ову општину, те истакао да се у спомен-соби налази и слика пилота Војске Југославије Зорана Радосављевића, који је, бранећи своју земљу од НАТО агресора 1999. године, погинуо изнад подручја општине Угљевик.

Након обиласка спомен-собе, Савчић и Перић посјетили су и споменик у изградњи погинулим борцима, који ће бити подигнут у порти Храма Светих врачева Козме и Дамјана у угљевичкој мјесној заједници Сјевер.

Спомен-соба погинулим борцима Угљевика требала је да буде освештана и отворена у оквиру славских свечаности општине Угљевик, али је због епидемије вируса корона тај догађај одгођен.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар