Споменик у Полачи поново на мети вандала

Споменик посвећен страдалима у Народноослободилачкој борби и жртвама фашизма у селу Полача код Книна освануо је срамно префарбан жутом бојом.

Споменик на којем су исписана имена око 150 жртава, становника села Полача, који су страдали за време Другог светског рата, пре три године, у два наврата био је ишаран графитима мржње, усташким симболима са јасном поруком мештанима овог села са већински српским становништвом. Након три године мировања, нечасна рука починитеља поново није мировала. Овога пута изостали су графити и симболи, али су имена жртава префарбана жутом бојом.

Иако нико од мештана Полаче није видео када се тачно догодио овај вандалски чин, знају да претходних дана на споменику није било видљивих трагова вандализма, па се предпоставља да су настали у ноћи између 28. и 29. јануара.

Заменик градоначелника Книна из редова српске заједнице Жељко Џепина, на наш позив рекао је како није упознат са овим случајем, јер још увек није ни пријављен полицијској управи у Книну, али да ће надлежне службе већ наредног дана изаћи на терен како би санирале штету.

– Затекли сте ме са овом вешћу. Пре неки дан сам и сам прошао тим путем и знам да није било трагова скнављења на споменику. Таман смо помислили како, након три године од последњих интервенција, више нећемо долазити у ситуацију да шаљемо службе да бришу графите и непримерене поруке. Очито да неки људи опет не мирују. У понедељак ће надлежне службе изаћи на терен и урадити све што треба да се споменик очисти – рекао је Џепина.

У селу Полача данас живи малобројно становништво српске националности већином старије старачке доби. Споменик жртвама НОБ-а, налази се непосредно уз магистрални пут који од Книна води ка Сплиту, а подигнут је 1963. године у знак сећања на 237 бораца погинулих у НОБ-у од 1941. до 1945. године.

Аутор: Васка Радуловић

Преузето са: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар