Срамота: За ратни злочин убојства старице три године затвора

Како у Хрватској стоји ствар с правосуђем показује примјер Јосипа Мршића, бившег припадника 9. гардијске бригаде, којег је Врховни суд правомоћно осудио на три године затвора због ратног злочина над цивилима и тиме потврдио неправомоћну пресуду Жупанијског суда у Загребу из ожујка 2017 године, извјештава Вечерњи лист.

Ратни злочинац био је оптужен да је, заједно с Велибором Шолајом, током акције Хрватске акције “Медачки џеп” крај Госпића 1993. године убио једну старицу.

У образложењу одлуке Врховни суд навео је да је Мршићу као олакотно цијењена пријашња неосуђиваност, што је отац малољетног дјетета, што је у вријеме почињења злочина имао 23 године те што је био смањено убројив.

“Отеготним му је цијењено што је као професионални војник починио казнено дјело, лишавајући живота ненаоружану жену старије животне доби пред очима припадника своје постројбе којима је требао служити као примјер. Тако одмјерена казна одговара ступњу кривње оптуженика и погибељности казненог дјела. Изречена казна садржи достатну моралну осуду за зло које је оптуженик почињењем дјела проузрочио и достатну друштвену осуду за почињење дјела. Изрицање блаже или строже казне није оправдано”, навео је Врховни суд у образложењу.

Мршић је у том поступку најприје био свједок, а затим је током реконструкције признао да је он починитељ злочина. Након тога је и против њега покренута истрага. Шолаја је прво био ослобођен оптужби. Но та је пресуда укинута, те је на поновљеном суђењу осуђен на пет година затвора.

Према оптужници, Шолаја је неутврђеног дана у рујну 1993. тијеком акције Медачки џеп, као припадник 9. гардијске бригаде, из куће извео неидентифицирану старију жену, у коју је затим пуцао заједно с Јосипом Мршићем. Након што је Мршић на реконструкцији злочина признао да је и он пуцао у њу, суд је утврдио да је након Мршића у жену пуцао и Шолаја, због чега им се обојици судило за ратни злочин.

Мршић је на реконструкцији злочина у личком селу Читлук крајем травња 2014. казао да је убио старицу, да би касније на загребачком Жупанијском суду устврдио да ју је извео из подрума и према њој испалио један хитац из пиштоља, објавили су медији.

“Опалио сам један једини метак према њој, али жена није пала”, казао је Мршић, додајући да је поред њега стајао и Шолаја који је потом испалио кратки рафал или два три појединачна хица из аутомата након чега је жртва завршила на тлу.

Претходно је описао како је његова постројба на путу до Читлука наишла на жестоку паљбу у којој је страдало неколико хрватских војника, као и да је у свакој кући на подручју Медачког џепа био прави арсенал разног наоружања.

Рекао је и да старица за којом је ушао у подрум није послушала наредбу да изађе ван.

“Примио сам је за руку и извео ван, а кад смо изашли долази до те сцене”, присјетио се Мршић. Додао је да је пуцао након што га је жена, којој није видио има ли нешто у десној руци, погледала “изразом тешке мржње” попут “боксача који се спрема на ударац”.

Његову причу дјеломично је потврдио и судионик акције Дамир Релић који је прије годину дана, такођер као свједок, изјавио да не зна тко је пуцао.

“Мршић је извео старицу и пуцао у њу, а Шолаја је био крај њега”, казао је свједок. Но, по његовој верзији приче старица је пала одмах након што је Мршић према њој испалио један хитац из пиштоља.

Само је свједок Самир Кулашић, који од почетка једини терети Шолају, поновио да је у старицу први запуцао Шолаја. Испричао је да је убојству претходило вријеђање, као и питање: “Гдје су ти синови?”, на што је она наводно казала да су у Загребу.

“Старица се на крају насмијала, а Шолаја је испалио први метак у њу. Ја сам окренуо главу јер је приказ био мучан, а потом сам чуо још један хитац из краткоцјевног оружја и она је била мртва”, устврдио је Кулашић.

Његов исказ Шојала и његови одвјетници од почетка оспоравају истичући да Кулашић лаже и да је су његове оптужбе мотивиран тиме што га је Шојала онемогућио у војном напредовању.

Судско вијеће у коначници је прихватило приједлог тужитељства да се суђење прекине док се Мршића који је признао супочинитељство испита као осумњиченика.

Шојала је заједно с ратним заповједником извиђачке сатније 9. гардијске бригаде “Вукови” Јосипом Крмпотићем, за којега је поступак у међувремену раздвојен, ухићен и притворен у ожујку 2012. У тој је истрази ухићено још неколико њихових субораца који у коначници нису оптужени за недјела у Медачком џепу.

Због убојства српских цивила те паљења њихових кућа и имовине у Медачком џепу, у првом поступку који је хрватском правосуђу препустио Хашки суд, раније је правомоћно осуђен ратни заповједник 9. гардијске бригаде Мирко Норац.

Врховни суд је прије пола године потврдио првоступањску осуђујућу пресуду загребачког Жупанијског суда од три године споменутом заповједнику Јосипу Крмпотићу из октобра 2016. за ратни злочин против цивилног становништва у Медачком џепу. Крмпотић, ратни заповједник извиђачке јединице “Вукови”, тако је коначно осуђен на само три године затвора јер је наредио уништавање, паљење и минирање кућа у српским селима тијеком акције Медачки џеп 1993. године. Истовремено му је потврђена првоступањска ослобађајућа пресуда за други дио оптужбе – стријељање ратних заробљеника – јер су “изостали чврсти и непобитни докази који су нужни за осуду за ратни злочин над заробљеницима”.

Коментари
  • Kakvi borci….svaka cast.pravi nasljednici pavelica i ostale bratije…

    четвртак, 21. јануара 2021.

Напишите коментар