СРАМОТНА ИНИЦИЈАТИВА У ХРВАТСКОЈ: Сабору стигао предлог да се направи гробље усташа у Загребу

У Хрватском сабору у среду је покренута иницијатива да усташки војници на загребачком гробљу Мирогој добију гробницу на којој ће писати „хрватски војници“.

Саборски одбор за ратне ветеране у којем владајући ХДЗ има већину, даје подршку тој иницијативи, која би довела и до тога да испод имена највећих ратних злочинаца из времена НДХ буде написано да су хрватски војници.

Антифашисти у Хрватској су огорчени овим предлогом, пре свега приказивањем усташких војника као домољуба. Истиче се незадовољствоса овим предлогом јер се иза назива „гробље хрватских војника“ и синтагмом „хрватска војска“, крије намера ХДЗ-а да „направи меморијално усташко гробље на загребачком Мирогоју“.

– Жалосно је да у 2022. години усташки крвници постану „хрватска војска“. Једино жалосније од тога је да се тиме крши устав на начин да се модерна хрватска држава ставља на губитничку страну у историји где она не припада – саопштили су антифашисти из Сплита.

И у Савезу антифашистичких бораца тврде да усташе нису хрватска војска, а председник Фрањо Хабулин тврди да се тако даје и дигнитет самој НДХ. Антифашисти немају ништа против да се на меморијалном гробљу уреде табле са именима погинулих, али никако да се назначи да је реч о хрватским војницима.

– Треба јасно да се каже да су то биле усташе.

Истога дана када је у Хрватском сабору покренута ова иницијатива по којој би ратни злочинци из НДХ постали „хрватски војници“, у Аустрији су објавили да се припремају да већ следеће године трајно забране скуп на Блајбургу, оценивши га „као место где се окупљају фашисти и усташе“. Десна аустријска власт има подршку за доношење тих мера и од левице и зелених, али и Католичке цркве у Аустрији.

Уз то, док Хрватска допушта јединицима ХОС-а да носе обележја на којима пише усташки поздрав „За дом спремни“, као прошле недеље у Колони сећања у Вуковару, Аустријанци ће и то забранити и драстично кажњавати свакога ко носи грб ХОС-а.

Одлука аустријских власти свакако је шамар Хрватској, која је кроз покровитељство Хрватског сабора одржавало комеморације, које су веома често биле и полигон за усташко разметање. Прошле године је била забрањена и миса, али је ипак одржана на приватном поседу под вођством свештеника из Хрватске. н

УСТАШАМА У ЧАСТ
АУСТРИЈСКИ „Дер стандард“ пише да се у Блајбургу одавала почаст усташама, који су били вазали Хитлерове Немачке. Био је тамо, констатује лист, највећи фашистички скуп у Европи, на који су долазили и хрватски политичари.

Преузето са: Новости.рс

Нема коментара

Напишите коментар