Срби из Дрвара „сламку спаса“ проналазе у Источном Дрвару

Срби из Дрвара „сламку спаса“ проналазе у Источном Дрвару, на територији Републике Српске. У овој рубној општини њих 150 пронашло је запослење и егзистенцију за породице.

Овдје остварују и борачка и социјална права која су им у Федерацији ускраћена. Међутим, суочени су с великим проблемом.

Пут који спаја ове општине у лошем је стању јер Федерација не жели да уреди његов дио који пролази преко њене територије.

Посао, стипендије, инвалиднине, борачки додаци. Све ово, али и још многа права која су им ускраћена у Федерацији, бројни дрварски Срби повратници остварују у општини Источни Дрвар, на територији Републике Српске.

– Људи ту су запослени, имају егзистенцију, везани су за Републику Српску, имају социјално, имају лијечење, све – каже Веселин Стевандић.

Ова општина основана је након рата, управо како би се Србима повратницима у овај дио Федерације олакшао живот. Већина их је запослена у шумском газдинству или некој од општинских институција. Због здравствене заштите многи од њих, а нарочито демобилисани борци, овдје су пријавили мјесто боравка.

– Ја сам пријављен овдје. И ради здравственог и због свега, морам. Значи, како бих ја могао у Федерацији као инвалид Војске Републике Српске остварити права. Никако – наводи Зоран Рађеновић.

Међутим, сви ти људи, који сваки дан путују 36 километара у једном смијеру изложени су великој опасности. Регионални пут преко планине Клековаче који спаја федерални с Источним Дрваром на подручју Федерације неасфалтиран је, и у катастрофалном је стању.

Милнка Иванковић начелница општине Истични Дрвар, каже да, нажалост, и након свих апела и састанака и дописа, власти Федерације и кантона ни у једном моменту нису исказали интересовање за изградњу тог пута.

Осим што не желе да га асфалтирају, надлежне федералне институције овај пут и не одржавају, упркос чињеници да се на том дијелу врши експлоатација дрвних сортимената која додатно погоршава стање ове путне дионице.

Министар саобраћаја и веза Недељко Чубриловић недавно је изјавио да ће путем Савјета министара покушати да ријеши овај велики проблем, међутим, конкретнх помака за сада нема. Одговор на питање када ће ова путна дионица бити асфалтирана тражили смо од ресорног федералног министарства и Управе за путеве Ливањског кантона. Нисмо их добили.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар