Патријарх посетио апостолску земљу Далмацију

На празник Света три Јерарха, који је уједно и слава крчке Богословије, патријарх Порфирије служио је литургију у манастиру Крка.

Прву званичну посету патријарха српског Порфирија Далмацији, испред древног манастира Крка, дочекали су бројни Далматинци звонима крчких звона, погачом и сољу, одевени у народне ношње уз појање богослова најстаријег православног училишта, не марећи за кишу и лоше време.

У част доласка српског првојерарха у манастирском храму служена је свечана доксологија након које је, речима добродошлице, епископ далматински Никодим у име свештенства, монаштва и верног народа поздравио патријарха, истакавши како је ово древна хришћанска заједница, апостолска црква, коју је благословом Светог апостола Павла основао његов ученик апостол Тит, који је уједно био и њен први епископ, али и једина епархија поменута на страницама Светог писма.

– Добродошли сте у епархију Српске православне цркве која је једина поменута на страницама Светог писма и која је од свог почетка, ако погледамо историју, прожета мучеништвом и страдањем, али је живот њених људи прожет неописивом радошћу према Христу. Управо то је уцртано у свакој пори наших људи који живе у овим крајевима. Српски народ толико воли ову камениту и штуру Далмацију и то смо показивали безброј пута кроз повест минулих лета. Показивали смо то од самог доласка на ове просторе, преко јунака опеваних у епским песмама, славних ускока, морлака, па преко великих и значајних људи овога краја од великог владике МилашаСиме МатавуљаСаве БјелановићаСтефана КнежевићаБожидара ПетрановићаКонстантина ВучковићаЈована Радуловића и многих других до наших дана. Али, нажалост, сведоци смо и свега што се дешавало у овим крајевима, а нарочито свих оних немилих догађаја и одласка великог броја нашег народа на заласку прошлога века – истакао је епископ Никодим и додао и то да ништа није успело да унизи и уништи љубав овдашњег православног народа према овим крајевима

– Оно што верујем, знам, живим и заступам, нико и ништа неће успети да угаси пламен љубави нас православних Срба Далматинаца према нашој милој Далмацији, како је називао и велики владика Милаш – поручио је, између осталог, у поздравној беседи владика далматински.

Присутнима се потом обратио и патријарх рекавши да је Далмација земља украшена бројним светињама православне цркве Христове, земља испуњена вером, трудом, подвигом, распећима и васкрсавањима православног народа који овде вековима живи.

– Ја сам неизмерно благодаран на дивним и топлим речима добродошлице. Драги владико, ја сам истински ганут љубављу Божјом и Његовим благословом што могу, ево данас, овде заједно са свима вама да се молим у овом предивном дану у манастиру Крки. Много пута сам био у Далмацији и истински у дубини душе осећам да нисам никада ни одлазио и да припадам овим просторима, јер осећам читавим својим бићем да припадам вама, православним Србима, који живите у Далмацији. Док сам боравио у Хрватској, као и сваки човек, пролазио сам разне узлете и доживљавао радости, али имао и тренутке падова и малодушности. И у овим последњим тренуцима, у тренуцима малодушности и падова, неретко бих долазио у Далмацију, у манастир Крку, да поново успоставим свој пулс, духовни пулс, да поново откуцаје срца уредим тако да и моја душа и моје тело могу да дишу, да мисле и да куцају Јеванђељем Христовим и умом Србина, а то је једно те исто. Долазио бих, дакле, неретко овде да опет постанем свој и да осетим да припадам Христу и цркви Његовој и своме народу. И тада сам слутио, а сада засигурно знам, да то није случајно, јер Далмација, а унутар Далмације њене светиње и изнад свега манастир Крка, јесте тачка у коју је Христос уписао своју бригу, своју љубав и своју промисао о спасењу људског рода, о спасењу свих људи, а у том броју и о спасењу нашег народа – рекао је патријарх издвојивши Манастир Крка као место из којег се кроз векове узносе молитве Господу.

– То је, наравно, и разлог због кога је овај крш и бели камен, како рече владика, украшен и испреплетан плавим токовима река и сињим морем окована. Та Далмација је украшена бројним светињама цркве Христове, православне цркве наше, и вером, трудом, подвигом, распећима и васкрсавањима нашег народа који овде вековима живи. Манастир Крка јесте место које узноси вековима молитве не само за житеље свете обитељи, тј. не само за оне који живе овде, него за сав народ који је кроз векове живео и живи сада, али и за сву нашу браћу и сестре где год се налазе. И више од тога, јер то је православна јеванђељска вера и за читав свет. То наравно јесте и разлог што се сви овде сабирамо и свако се осећа да постаје свој и свако види ову светињу као свој дом. Овде долазимо увек да се оснажимо, да се обновимо и да се просветлимо, јер ово је место просвећивања и просвете, баш због тога што је место присуства светлости Божје која једина може да истински просвећује. Отуда вековима наша Црква ово место има и као место на којем се уче и васпитавају будући свештеници, монаси, епископи и, у сваком смислу те речи, вође нашег народа. Нека Бог да да увек живи манастир Крка, манастир Крупа, Драговић и Оћестово, али и други наши храмови и у Шибенику, и у Задру и у Сплиту – поручио је Патријарх Порфирије.

Имати светињу каква је манастир Крка је велики благослов

Другог дана посете Далмацији, на празник Света три Јерарха који су уједно и патрони Крчког богословског училишта, патријарх Порфирије служио је свету литургију у манастиру Крка уз саслужење осам преосвећених епископа Српске православне цркве. На крају Свечане Литургије освештани су славски дарови поводом славе Богословије, а патријарх српски обратио се сабраном народу надахнутом беседом.

– Нека су благословени и сви они, који из било ког разлога данас нису са нама, благословени да су сви људи добре воље који живе у Далмацији. Благослов је велики браћо и сестре имати светињу каква је манастир Крка. Ова светиња јесте место које је освећено молитвама и вером и љубављу Светога апостола Павла, онога који је проповедао распетог и васкрслог Христа широм васељење, онога који је све народе учинио да буду изабрани народ, онога који је свакоме човеку дао прилику да спозна смисао и тајну живота упознавајући и познајући Христа. Још се Свети апостол Павле молио на овом месту и од њега до наших дана, бројни знани и незнани подвижници, светитељи Божји, богослови, мученици, сведоци Христови овде су се сабирали, овде су се сусретали са Богом, овде су се сусретали са собом – истакао је, између осталог, патријарх Порфирије благосиљајући верни народ Далмације, нагласивши да је посебно срећан јер види велики број православне деце која су га дочекала у Крки.

У част доласка поглавара српске православне цркве, а поводом славе богословије, у просторијама ове најстарије српске богословске школе уприличена је свечана Академија који су припремили крчки богослови и њихови професори. Програм са драмским приказом Матавуљевог Пилипенде, духовно појање крчких богослова и рецитал песмама православне деце из Далмације, поред патријарха и преосвећених епископа пратили су ректори богословија у Београду, Сремским Карловцима и на Цетињу, свештенство и свештеномонаштво из више епархија Српске православне цркве, потпредседница Владе РХ, изасланик председника РС, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама у Србији, бројни високи званичници, као и верни народ.

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар