Србија је стожер српском народу у свим српским земљама!“: Упркос невиђеној медијској хајци одржана величанствена академија у Пљевљима!

Синоћ је у Пљевљима, у препуној сали Центра за културу, одржана Свечана академија поводом 220 година од Првог српског устанка и 189 година од доношења Сретењског устава.

Манифестацију која је почела интонирањем химне „Боже правде“ је бесједом отворио владика милешевски г. Атанасије који је благословио присутне и учеснике Академије.

Предсједник Општине Пљевља др Дарио Вранеш осврнуо се на значај Првог српског устанка, поручујући присутнима да смо се вечерас окупили око једног од највећих догађаја у историји нашег народа, дубоко убијеђени у исправност борбе наших светих предака.

„Сјутра је празник и пљеваљских Срба, нас које од наше етничке матице дијели превој који се зове Јабука. Ту Јабуку су вјековима, они који нам не мисле добро, свим силама, покушавали да претворе у јабуку раздора. Тако је било и до прије четири године, али је упркос свему кроз све то вријеме та јабука била остала и биће јабука слоге, мира и љубави јабука која спаја и која позива на јединство“, рекао је Вранеш.

Он је поручио да је Први српски устанак само круна вишевјековне борбе српског народа за слободу и самосталност, а вожд Карађорђе је стао само на чело непрегледне колоне витезова који су прије њега пали на олтар отаџбине.

„Десетине и стотине наших предака из пљеваљског краја похитало је у сусрет ка Сјеници и Карађорђевим устаницима. Готово да нема породице у пљеваљском крају из које бар једна мушка глава са полетом није стала под Карађорђев барјак. Остало је записано да је свих 11 Светотројичких калуђера кренуло у помоћ устаницима а манастир је остао чувати само један стари калуђер“, рекао је Вранеш.

Присутни су уживали уз звуке гусала народног гуслара Саше Лакетића, анђеоски глас сестара Љиљанић, док је група КУД „Пљевља“ одушевила присутне репертоаром српских народних игара.

Посебан утисак оставио је глумац Иван Вучковић који је на тренутак и на свеопште одушевљење присутне публике оживио великог Вожда Карађорђа.

Подсјетимо, манифестација се догодила у атмосфери невиђене медијске хајке ДПС-а и њихових сателита који су покушали да синоћњи догађај у Пљевљима представе малтене као увертиру за грађански рат, иако је по многима одржана једна од најљепших и најсвечанијих манифестација у Црној Гори, али и шире.

ИН4С Портал

Преузето са: ИСКРА

Нема коментара

Напишите коментар