Срби из Хамилтона свечано обиљежили Међународни дан жена

Међународни празник 8. Март, Дан жена, свечано је обиљежен у великој српској хали Дража Михајловић у Вајнони у близини канадског града Хамилтона. Ову традиционалну свечаност уприличили су припадници Српско-канадског ловачког и риболовачког клуба Хамилтон и на тај начин одали захвалност и признање особама које то заиста и заслужују. Одавно је познато да су жене основни стуб сваке породице, да су носиоци многих значајних и одговорних функција у сваком друштву. Није нефер признати да су у многим стварима чак и одговније од мушкараца. Сви ми то знамо, али се многи тешко одлучују да им се то јавно призна.

Зато је овај потез чланова једне од најстарије ловачке организације у Канади, који постоји преко 50 година, за сваку похвалу. Женски дио публике на овој свечаности је још једном доказао колико им је стало до традиције дружења, забаве и весеља, баш онако како то оне знају. И ове вечери било их је колико и мушкараца, ако не и више, а предњачиле су у сваком веселом колу.

Мајк Бурмуџија

Захвалност за све што данас чине у нашем друштву, одао им је предсједник клуба Мајк Бурмуџија, упутивши најљепше жеље за њихов напоран и одговоран досадашњи и будући рад. Указао је на позитивну традицију ловаца овог клуба који несебично користе сваку прилику да на истом мјесту окупе ловце и риболовце овог дијела Канаде, да размјењују искуства, да кроз те сусрете његују матични српски језик, српску кухињу и српске пјесме. Зато је посјета овим забавама изузетно велика, што се показало и овога пута.

Ловци на муса

Да подсјетим читаоце, овај ловачки и риболовачки клуб основан је давне 1973. године, на иницијативу српских родољуба и љубитељ лова и природе, који су дотадашње неорганизовано појединачно ловљење дивљачи, претворили у једну модерну друштвену организацију, до нивоа корпорације, као што је данас. За своје свеукупно дјеловање клуб је од стране Ловачког савеза Србије одликован златним ловачким орденом, а поводом обиљежавања пола стољећа непрекидног рада.

Стари пријатељи на новом дружењу

Организација ове забаве није заостајала за предходним. Око 400 гостију дочекано је домаћински, а послужење са укусном вечером припремљеном на ловачки начин било је на највишем нивоу. За све оне који су уживали у укусу јела од срнеће дивљачи и муса (лош) није било ограничења. Колачи разних врста и популарна канадска кава, само су допунили ово задовољство. Изобиље освјежавајућих пица само је помогло да расположење буде још веће, а чланови музичког оркестра Јокер Банд,потрудили су се да српских пјесама и кола буде на претек. Богата ловачка лутрија пробудила је велику пажњу присутних. Они сретнији нису крили задовољство, а онима другима је остала шанса за весеље неком другом приликом.

Николина Левнајић

На забавама које организује овај клуб, обичај је да се прије вечере чита оченаш. Овога пута пљесак је припао малој Николини Левнајић, кћерки Слободана, која је умјесто оца извршила овај задатак.

Захваљујући члановима овог клуба на организацији ове забаве и честиткама женама поводом њиховог празника, упућујемо позив за наредно дружење идуће године, са жељом да оно буде још веће и садржајније.У данашњем времену многих превирања често себи постављамо питање, а како сутра ?

Само исконска дружења и разумјевања могу помоћи да се сви понаособ ослободима тензија којима је оптерећен наш данашњи живот. Ловци и риболовци имају природу, али је то премало да би нам свима било макар мало боље.

Илија Вујановић

Преузето са: Банија онлајн

Нема коментара

Напишите коментар