Ђурђевданска Слава у Вајнони

У недјељу, 12. маја ове године, у Вајнони поред Хамилтона, свечано је обиљежена крсна слава Ђурђевдан Одбора четника Равна гора из овог дијела Канаде. У изузетно свечарском амбијенту дворане Драгољуб Михајловић, на имању у Вајнони, ове године окупио се велик број поштоваоца Покрета, њих око 200. Било је ту комплетних породица са неколико генерација, велик број најмлађих, на којима оваква обиљежавања и остају.

Свечаности су присуствовали чланови Одбора, предсједник Бошко Билић, те Петар Манојловић Динарац, Петар Ђенераловић, Ђули Мишина, свећеник Отац Ђуро Самац, као и специјални гост Славе Зоран Цвијетић, предсједник Српске народне одбране за Хамилтон.

Отварајући свечаност, домаћин Славе и предсједник Одбора, Бошко Билић, бираним је ријечима поздравио све присутне, честитао Крсну Славу члановима Одбора и њиховим потомцима. Захвалио се на присуству младим фолклорашима домаћег ансамбла из Вајноне. Такођер, упутио је искрене честитке свим присутним мајкама поводом обиљежавања Дана мајки.

Отац Ђуро Самац обавио је церемонију освећења Славског колача, заједно са присутнима читао Оченаш уз пратњу црквеног хора Храма Светог оца Николаја са Наш улице у Хамилтону.

Уз свечарски ручак који је био припремљен за ову прилику, присутни су провели једно угодно послијеподне, у причама старих познаника и пријатељуа са жељама да се оваква окупљања наставе, јер је то једини начин да се међусобно не забораве. На крају свечаности четири ансамбла школе фолклора из Вајноне, под руководством Богослава Вукојева, извели су више сплетова плесних кореографија, за што су добили више срдачних аплауза.

Ако се по јутру дан познаје, овај изузетан догађај за поштоваоце Покрета, био је добар увод у оно што ће се у наредом периоду одржавати управо овдје у Вајнони. Велика су очекивања поводом најављеног одржавања 70-тог Конгреса Покрета српских четника Равна гора, који је на програму од 24-26. Маја, а слиједе га традиционални 65 Дражин дан, 19-21. Јула, те велики турнир у балотама који је планиран за 6 и 7. јули ове године.

То је повод да Одбор четника Равне горе Хамилтона упућује позив свим српским родољубима и симпатизерима Покрета да присуствују овим догађајима.

Илија Вујановић

Преузето са: Банија онлајн

Нема коментара

Напишите коментар