Срби, Јевреји, Роми и антифашисти обиљежили Дан пробоја логораша у Јасеновцу

ЈАСЕНОВАЦ – УСПОМЕНА НА НАЈМРАЧНИЈИ И НАЈСРАМОТНИЈИ ДИО ХРВАТСКЕ ИСТОРИЈЕ


Српско народно вијеће, Координација јеврејских општина Републике Хрватске, Савез Рома у Хрватској „Кали Сара“ и Савез антифашистичких бораца и антифашиста Републике Хрватске, обиљежили су 12. априла, два дана раније од државног врха Хрватске, Дан пробоја логораша у Јасеновцу. Представници мањина и удружења антифашиста у Хрватској, четврту годину за редом, комеморацију јасеновачким жртвама одржавају одвојено од државе због незадовољства ревизионистичком политиком, минимизарањем жртава тог усташког логора из Другог свјетског рата и глорификацијом усташког режима и НДХ Анте Павелића.

Осим представника наведених мањина, комеморацији у Јасеновцу присуствовали су представници амбасада Израела, Холандије, Шпаније, Велике Британије, Србије, Словеније, Њемачке, Француске, Аустралије и других, повјереница за људска права у Савјету Европе Дуња Мијатовић, као и већи број грађана, али и средњошколаца из Загреба, Карловца и Вуковара. Вијенац, на коме је писало “Помен српским жртвама геноцида НДХ” на постамент споменика Камени цијет положио је Миодраг Линта, предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије.

Испред меморијалног музеја више од сат времена прије почетка комеморације, по јакој киши и невремену, почело је окупљање преко три хиљаде људи који су присуствовали овом скупу. Већина њих обишла је поставку музеја, а многи који су раније били, укључујући и вашег извјештача, у најмању руку били су затечени њеним изгледом.

Музеј, иначе смјештен на малом простору, је мрачан, са именима убијених постављеним на непрегледним висећим стакленим таблама. Тешко да се двоје људи може мимоићи у узаним просторима, а на видео пројекцијама, фотографијама и предметима тешко може да се распозна да је овдје био логор смрти, један од највећих и сигурно најстрашнијих у читавој Европи. У витринама су смјештене прављене пепељаре, дијелови одјеће, цртежи, куварски рецепти и збирка пјесама које су писале логорашице.

Видео пројекција на насипу више подсјећа на сцене радних акција добро познатих из послијератног периода у журналима Филмских новости. Свјесно или не, у једном дијелу, гдје стоји наслов „Усташки пропагандни материјал“ на видео снимцима се виде поглавник Анте Павелић, свечаности усташа и домобрана и заједнички договори хрватских и њемачких „врховника“.

У дну једног дијела виде се неки окови, слични букагијама, којима се вежу коњи, а само они најупорнији кажу да су у једном малом одјељку видјели чекић, маљ и каму. Експонати и поставка музеја ријетко кога ће асоцирати на страшне злочине који су се овдје дешавали, а осим споменика готово да је све измјењено. Нема више ни бодљикаве жице која је некада ту била, нема цвијећа, хумки.. Све је то упаковано у причу да је ово био само радни логор како га и данашња хрватска власт жели представити, а не најмонструознија фабрика смрти тога доба у Европи. Једва да се могу пронаћи подаци о броју жртава, а о њиховој вјеродостојности се тешко можемо сложити.

Од музеја до споменика стаза и негдје на средини композиција воза угланцана боље него тих четрдесетих…. А стазом се креће непрегледна колона, више од три хиљаде људи предвођена црквеним великодостојницима свих религија… И док је врх колоне дошао до Каменог цвијета, неки још нису ни кренули са полазне тачке.

 

ОГЊЕН КРАУС: У ХРВАТСКОЈ СЕ ДОГОДИО ХОЛОКАУСТ


Код споменика, нагризлог зубом времена, са кога се слијева киша, директно у његове темеље, импровизована бина за званице и постављена говорница за оне који су служили парастос мртвима, представнике СПЦ, јеврејске заједнице и католичке цркве. Говорник само један, довољан… Огњен Краус, предсједник Координације јеврејских општина Хрватске.

„Док се усташки поздрав ‘За дом спремни’ не макне из употребе, неће бити заједничких комеморација. Да сте у разговоре с нама уложили онолико енергије колико сте уложили у комеморацију на Блајбургу, ми бисмо, у недјељу били заједно у Јасеновцу“, поручио је државном врху Хрватске, Огњен Краус, образлажући зашто се комеморација одвија у двије колоне.

Слободно се може рећи прва која је 12. априла била тамо и која то ради из осјећања и увјерења, и она друга, два дана касније. Та, друга колона, је то урадила јер јој је комеморација, прије свега, државна обавеза, за неке од њих и морање, а за оне најекстремније међу њима и „приморавање“.

„На овој комеморацији четврти пут смо сами, ми, потомци жртава злочиначке НДХ. Морам нагласити да никад нисмо изједначавали хрватски народ с НДХ, усташтвом и геноцидом, али нећемо прихватити да су жртве Јасеновца и оне у Блајбургу, Тезном и Мацељу исто. На тим мјестима страдала је усташка војска која се није предала 9. маја кад је капитулирао Трећи рајх. Занимљиво је да се увијек говори само о усташама, а никад о припадницима различитих квислиншких војски који су такођер тамо страдали“, истакао је Краус и подсјетио да се представници народа жртава сваке године окупљају у Јасеновцу како би сачували успомене на најмрачнији и најсрамотнији дио хрватске историје.

„Вријеме је да пређемо с ријечи на дијела, да се погледамо у очи, и ако се сложимо да је НДХ била злочиначка творевина, онда треба забранити и њене ознаке. Нека се јасно каже да се холокауст догађао у Хрватској и да они који то негирају морају сносити посљедице”, поручио је Краус, а као најновији примјер дивљања истакао догађања у Сплиту 10. априла на дан НДХ гдје је, приликом обиљежавања годишњице „Бојне Рафаел Витез Бобан“, затражено да „За дом спремни“ треба заштити законом.

„За годину дана ништа се није промијенило, још је горе. Екстремна десница у Хрватској јача. Прије два дана одржан је усташки дернек у Сплиту. Уз све почасти и присуство градских власти, и уз заштиту полиције. Реакције нема.“, навеоје Краус и запитао: „До када, министре полиције и премијеру?“. Зар смо ми ту да подносимо тужбе ДОРХ-у на основу закона РХ?

Краус је рекао да представници мањина и антифашиста траже од хрватске државе само да поштује законе на начин, како је рекао, „на који ћете поштовати аустријске“.

По завршетку говора Огњена Крауса, уз звуке ромске музике на виолини, делегације организатора, преживјели логораши, њихови потомци и многи други положили су вијенце и цвијеће на споменик Камени цвијет.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

 

ЛИНТА: ПОРЕЂЕЊЕ ЈАСЕНОВЦА СА БЛАЈБУРГОМ СРАМОТА ЗВАНИЧНОГ ЗАГРЕБА


Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије, Миодраг Линта положио је вијенац на споменик са натписом “Помен српским жртвама геноцида НДХ” поводом обиљежавања Дана сјећања на пробој јасеновачких логораша, те оцијенио да је срамота што Хрватска жртве Јасеновца пореди са Блајбургом.

“Свједоци смо да већ деценијама у Хрватској континуирано траје отворени процес рехабилитације усташтва и геноцидне НДХ. Срамота је што хрватска влада својим понашањем поистовјећује Јасеновац, мјесто највећег страдања српског, јеврејског и ромског народа у геноцидној НДХ, са Блајбургом, у којем се деценијама окупљају десетине хиљада присталица усташког режима и поглавника Анте Павелића”, навео је Линта.

 

ВЛАДА ХРВАТСКЕ ВРШИЛА ОПСТРУКЦИЈУ ДОЛАСКУ ПРЕДСТАВНИКА ДИПЛОМАТСКОГ КОРА


“Догодило се чак и то да су високопозиционирани људи у Министарству спољњих послова звали амбасадоре да не присуствују овој нашој комеморацији. То је врхунац свега”, изјавио је, прије комеморацје, Краус и додао да стоји иза тих тврдњи, али да о именима не може да говори јер би у том случају могао да буде и кривично гоњен.

Предсједник Српског народног вијећа, Милорад Пуповац, рекао је да је чуо за позиве амбасадорима да не дођу на данашњу комеморацију.

“Чуо сам да је тога било, и ако је тога било, и ако су то радили представници државне власти, не служи им на част и показује колико дубоко не разумију смисао овог окупљања и колико дубоко не разумију који је њихов посао. Ми се нисмо овдје окупили да бисмо направили штету својој земљи. Нисмо се окупили да бисмо на своју земљу ставили љагу. Ми смо се овдје окупили да бисмо своју земљу опрали од оних који ту љагу шире, од оних који ту штету наносе. Ако је неки владин чиновник или званичник посегао за телефоном да се овдје не окупе они које смо позвали, то онда томе, и ономе ко је дао ту врсту упутства, нека служи на част“, рекао је новинарима Пуповац непосредно по завршетку комеморације.

 

Нема коментара

Напишите коментар