АКТУЕЛНО:

“Срби нису могли држати у опсади три пута јачег непријатеља”

Након што је јучер Милорад Додик, предсједник босанскохерцеговачког ентитета Република Српска (РС), изјавио да током претходног рата главни град Босне и Херцеговине није био под опсадом, нити је био опкољен, већ да је Сарајево било “етнички подијељен град”, услиједило је мноштво реакција на ове Додикове тврдње.

Иако чак и поједине пресуде из Хага, попут оне Станиславу Галићу, команданту тзв. “сарајевско-романијског корпуса”, јасно у документима потврђују да су се “десили злочини почињени током опсаде Сарајева”, низ политичких представника и предсједника појединих удружења из мањег бх. ентитета настоји измјенити хисторију и оно што се догодило током 90-их година 20. вијека на простору ратом захваћене БиХ.

“Војна логика”

Једна од занимљивијих тврдњи зашто Сарајево није било под опсадом, јесте и она од стране Ђорђа Радановића, предсједника Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ, који је казао да му није јасно како је “мали број војника могао држати тако велики број војника с друге стране у опсадном стању“.

“РТРС” преноси Радановићеве ријечи у којима он наглашава да је концепт “Сарајево град под опсадом неодржив”, јер је однос тадашњих војних снага био три на према један у корист Бошњака.

“Нигдје у хисторији се није десило да неко ко је био три пута малобројнији држи у опсади три пута јачег непријатеља“, сматра Радановић, додајући на крају да је ријеч о “војној логици”.

Извор: danas.ba

Нема коментара

Напишите коментар