Срби у Поповцу прославили Малу Госпојину

На Малу Госпојину слави се успомена на дан када је у Назарету, у дому Јоакима и Ане, рођена Света Дева Марија, и спада у један од највећих заветних празника. Мала Госпојина спада у ред Богородичних празника и непокретан је, што значи да има фиксно место у црквеном календару и означен је црвеним словом. У народу се овај празник слави уз живописне обичаје, углавном посвећене рађању. Веома је цењен код Срба, а у већини места одржавају се вашари и друге свечаности, прославе и молитве.

Једно од таквих места је и барањско место Поповац у ком су Срби присутни још од средњег века, а након сеобе њихов број се и повећао. Православни храм у Поповцу посвећен је Ваведењу Пресвете Богородице, и иако се не зна се тачан датум његове изградње, и данас се чува документ на дасци где пише да је храм освећен 1726. године, док извештај среског судије Барањске жупаније говори да су темељи за храм ударени 1767. године. Храм је у периоду од 1905. до 1912. године обновљен и осликан, а у то време подигнута је и капелица рођења Богородице Марије на брду Поповцу.

И ове се године на празник Малу Госпојину код споменуте капелице окупио велики број верника који су присуствовали свечаној литургији коју је предводио протојереј Владо Кљајић уз протојереја Михајла Маријанца те месног  пароха Срђана Трајковића. Након свећане литургије уприличен је краћи културни програм у ком су чланице и чланови СКУД „Јован Лазић“ из Белог Манастира певали духовне песме. Уз мноштво верника који се вековима окупљају у Поповцу празник су походили и локални политичари, а међу њима присутни су били заменик жупана Осјечко-барањске жупаније Радомир Чварковић , заменик начелника Општине Поповац  Зоран Милошевић и председник Већа српске националне мањине Осјечко-барањске жупаније Дејан Јеличић.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар