Србин са хрватским држављанством ухапшен због оптужби за ратни злочин

Србин држављанин Хрватске (65), који живи у Београду, ухапшен је на граничном прелазу Товарник, због сумње да је починио ратне злочине током 1991. и 1992. године.

Како је саопштила полиција ухапшен је пре два дана у вечерњим сатима када је покушао да уђе у Хрватску.

„Полицијски службеници Полицијске управе вуковарско-сремске су, у сарадњи са Жупанијским државним тужилаштвом у Осијеку, над ухапшеним спровели криминалистичко истраживање и утврдили основану сумњу да је у раздобљу од новембра 1991. до априла 1992. године за време оружаног сукоба на територију Хрватске између оружаних снага Хрватске војске и полиције и наоружаних паравојних формација побуњених Срба и оружаних снага ЈНА“, наводи се у саопштењу полиције, преноси хрватски портал Индекс.

Како се додаје у саопштењу, у логорима основаним у Републици Србији, у близини места Стајићево, у Сремској Митровици и Нишу, у које је с подручја Републике Хрватске доведено и заточено више стотина припадника оружаних јединица Републике Хрватске, као испитивач, противно правилима међународног ратног и хуманитарног обичајног права о поступању с ратним заробљеницима, приликом испитивања вербално и телесно злостављао заробљенике, ударајући их палицом по свим деловима тела док није добио задовољавајући исказ, при чему им је задавао велике патње и озледе телесног интегритета.

Против осумњиченог 65-годишњака надлежном Жупанијском државном тужилаштву у Осијеку поднета је кривична пријава.

Преузето са: РТС

Коментари
 • Eto odgovora na optužnicu ,sada će sve da hapse,čija je to bila glupa ideja da se podigne optužnica nakon skoro 30 god.Nije Srbija u poziciji da parira Hrvatskoj,Srbi su ti koji žive tamo i koji žele da obilaze svoje ognjište u Krajini,Milanović je odmah odgovorio na optužnicu da će nas to skupo koštati,Evo nije dugo prošlo,već su počela hapšenja. A tu njihovu četvoricu nikad nećemo ni vidjeti pred sudom.

  среда, 08. јун 2022.
  • Ti si budala,da su tebi ubili roditelje,decu,familiju u toj koloni,da li bi isto tako iznosili glupavo misljenje.
   Ko god je kriv nek odgovara.

   среда, 08. јун 2022.
 • Dragane,naravno da treba odgovarati,ali ovo nikako nije rješenje,ko će sad od nas Krajišnika da ide u Krajinu,za informaciju bio sam u toj koloni,poginuli su moje komšije,Toliko

  среда, 08. јун 2022.
  • Ja cu kolko sutra otici,a ti ako si cist i savjest ti cista,putuj kao i do sada,i treba da se sude i osude svi,i sa jedne i druge strane. Samo napred milicijo nasa,udri,hapsi,zatvaraj

   среда, 08. јун 2022.

Напишите коментар