АКТУЕЛНО:

Српски језик и култура у програму деветолетки у Северној Македонији

Српским основцима враћено право на изборни предмет матерњег језика. У одељењима са наставом на матерњем српском језику ове школске године учи 170 основаца.

Основна школа „Свети Кирил“ Фото: М. С.

 

СКОПЉЕ
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

СРПСКИ језик и култура, као изборни предмет, биће уведен у наставни програм основног образовања деветолетки Републике Северне Македоније (РСМ) од школске 2019/2020. године, потврђено је из ресорног владиног Министарства за образовање и науку (МОН) у Скопљу.

У циљу унапређења наставе припадника српске и турске заједнице у РСМ, по иницијативи Управе за развој и унапређење образовања на језицима заједница МОН, на захтев родитеља, „анализирана су и спроведена одређена сагледавања у односу увођења предмета језик и култура заједница, конкретно, у делу изборних предмета за увођење предмета језик и култура Турака и језик и култура Срба.

У сагласности са наведеним, у акту МОН-а прецизира се да ће, „у интересу припадника заједница, Биро за развој образовања, извршити измене и допуне наставног плана деветогодишњег основног образовања у делу изборних предмета, за увођење Језика и културе Турака и Језика и културе Срба“. Сходно томе, како је најављено, поменути предмети биће уведени у програм изборних предмета оsновног образовањеа РСМ у школској 2019/2020. години.

Тиме се српској заједници у РСМ враћа претходно стечено право којим су школарци, поред редовног законом загарантованог права на образовање на матерњем језику, имали и право на факултативно изучавање српског језика, као изборног предмета, које су прошле власти укинуле школске 2007/2008. године.

У редовном процесу основног образовања у РСМ, у одељењима са наставом на матерњем српском језику ове школске године учи 170 основаца у три деветолетке са подручним школама – “Светозар Марковић” у Старом Нагоричану, “Браћа Рибар” у Табановцима на северу земље и “Свети Кирил и Методиј” у Кучевишту на Скопској Црној гори.

Основно деветогодишње образовање у редовном наставном процесу на македонском језику у РСМ, пак, стиче и 1445 ученика који су се се изјаснили као Срби.

Преузето са: novosti.rs
Извор: М. Станчић

Нема коментара

Напишите коментар