Бранислав Оташевић: „Глас Холмије“ је постао угледни часопис регионалног значаја

У издавачком савјету часописа Глас Холмије су угледне личности у свим сверама живота и дјеловања. У издавачком савјету су: академици, професори универзитета, генерали, књижевници, публицисти, пјесници, професори, љекари…Све је ово заслужио “Глас Холмије“ својом часном борбом за историјску истину и борбом  за српски језик и ћирилицу. „Часопис шири поруке: будимо своји на своме, чувај своје, поштуј туђе. Ми у овом часопису афирмишемо све наше људе, а било их је доста у Васојевићима, свих профила, који су нас задужили својим стваралаштвом“, истакао предсједник Издавачког савјета часописа “Глас Холмије“ Бранислав Оташевић.

Он је истакао да уредништво настоји да се између корица овог часописа нађе све оно што завређује пажњу са жељом да, између осталог, као „будни хроначари свога времена, одбранимо српски језик и ћирилично писмо, које је вјековима постојало на ‘светим водама’ Лима“. Зато ћемо и у наредном периоду подржавати све оно што уради екипа уређивачког колегијума на челу са уредником Гораном Киковићем. Јер како вријеме пролази и како се умножава број одштампаног тиража ‘Гласа Холмије’, све је веће задовољство читалаца, који се о часопису кажу да је добар и афирмативно говоре о њему. Истовремено, проширује се и сарадничка база, чиме не само да расте број културних, политичких и јавних дјелатника који се одазивају на позив да учествују својим прилозима у обликовању часописа, већ је и садржај текстова који се објављују сваким новим бројем видно квалитетнији,“ нагласио је Оташевић.

Оташевић је истакао да су многи прије нас указивали на потребу да учитељи и књижевници као чувари српског језика пазе на његову чистоту, особито да се клоне и у говору и у писању страних ријечи, онако како је још Немања упозоравао потомство – да је боље изгубити град него ријеч, што и овај часопис преферира. Подсјећам и овдје на ријечи светог Стефана Немање који записа: ‘Народ који нема своје књиге и своја писма, својих књигописаца и књигољубаца, неможе се назвати народом. Кажем ти, мило моје, говорење је разговор са треном. Писање је разговор са вјековима. Писмена су најбоље зрње сјемено свакога народа. Клија са папира послије хиљаду година и расцвјетава се у глас и ријеч, слику и причу у мисао и чувства и у давне срца откуцаје’. И управо, међу овим корицама налази се богатство израза језичког подручја Васојевића и Светих обала Лима, те даље и шире нам отаџбине, тако да ће и они који се буду добронамјерно бавили писањем будућих речника бити у могућности да од заборава отргну многе овдје исказане и исписане ријечи и синтагме.

Он је истакао да је поносан и на рад издавачког савјета  часописа чији је предсједник  и обећао  да ће “Глас Холмије“, трајати још дуго јер су  у његов саставу и млади људи који су већ афирмисани у својим срединама и у својој струци. Састав издавачког савјета чине: Бранислав Оташевић ,књижевник ,предсједник и чланови издавачког савјета: Академик проф.др Јован Бабовић Проф. др Голуб Јашовић Проф.др Срђан Лалић Генерал др Лука Кастратовић Др Радован Асановић Давид Лалић,публициста и пјесник Миомирка Мира Саичић,пјесникиња Миодраг Којић,професор Зоран Вулевић, публициста и преводилац Михаило Микан Перовић, публициста Недељка Ђукић Боројевић,пјесникиња Миличко Трифуновић, публициста Веселин Џелетовић, књижевник Ивона Туфегџић, публициста.-закључио је  Оташевић.

Нема коментара

Напишите коментар