Српским пољопривредницима у ФБиХ више од 75.000 евра

Помоћ Србима у Федерацији БиХ стиже из Србије. Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујо, потписао је уговоре с представницима три српске организације из Федерације БиХ, о суфинансирању пољопривредних и сточарских пројеката. Вриједност потписаних уговора износи више од 75.000 евра.

Идеја о помоћи пољопривредним и сточарским пројектима настала је након посјете директора Управе Арноа Гујона, Србима повратницима у ФБиХ, након што је упознат с којим се економским и другим проблемима сусрећу.

– У питању је куповина 35 стеоних јуница за Босански Петровац, у питању је куповина механизације за пољопривреднике, за људе који се баве пољопривредом у Посавини – у износу од 2 милиона динара, за краве јунице то је 6 милиона динара, тако што ћемо купити опрему за пчеларе у Грахову у износу од милион динара – нагласио је Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Немања Давидовић, директор Центра за подршку повратницима у Унско-санском кантону, истакао је да су средства намијењена за развој сточарства друго највеће улагање Србије у Унско-сански кантон и Босански Петровац.

– У Унско-санском кантону повратници се већином баве пољопривредном производњом, производњом млијека, те ће овај пројекат директно помоћи људе који се већ баве тим, али ми планирамо и да потакнемо неке друге људе који нису у овом сектору да уђу у овај сектор и да на тај начин обезбиједе егзистенцију – нагласио је Давидовић.

Средства за набавку ситне пољопривредне механизације значиће подстрек за опстанак Срба у Посавском кантону.

– Набавка мотокултиватора, фреза, тримера, моторних тестера ће осигурати опстанак српског народа, али и повратак који је већ сада изражен кроз десетине актуелних примјера у посљедњем периоду – поручио је Дамир Иветић, предсједник Српског грађанског удружења „Посавина“.

Ако реализација буде успјешна, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону намјерава да сљедеће године подржи већи број оваквих пројеката.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар