Српско вече за памћење: Сав приход од улазница иде за изградњу куће за једну породицу на Банији

Након двије године паузе због панедмије коронавируса, у ресторану Глобус на Загребачком велесајму, у ноћи са 14. на 15. јануара, одржано је Српско вече, најзначајније и најмасовније незванично друштвено окупљање српске заједнице и њихових пријатеља у Хрватској.

Сваки од преко 1.200 гостију могао је уживати у предивној атмосфери коју је „наложила“ позната пјевачица Ана Бекута, а допринио јој састав „Права ствар“ из Новог Сада и фолклораши гарешничког пододбора СКД-а „Просвјета“ који су уз велики аплауз публике извели игре с косовског Поморавља.

Организаторица скупа Емина Ђурашевић поздравила је госте, након чега им се као домаћин обратио предсједник СНВ-а Милорад Пуповац, истичући да су те вечери људи дошли из цијеле Хрватске, од Горског котара и Ријеке, преко Славоније, Баније и Кордуна, Лике и Далмације.

– Један од њих рекао ми је да је ово Српско вече велика ствар. Доиста је велика ствар да се можемо окупити, веселити и забавити након што то двије године нисмо могли због короне. Након нашег пријема за Бадњи дан, ово је наше највеће окупљање. Важно је рећи и да ће сваки еуро који је плаћен за улазнице бити искориштен за изградњу куће за једну породицу на Банији – рекао је Пуповац.

Међу окупљенима у пуној сали били су потпредсједница Владе Ања Шимпрага, амбасадорка Србије Јелена Милић са српским дипломатима, заступник СДСС-а Борис Милошевић, архијерејски заменик свештеник Богољуб Остојић са својим колегама, предсједник Савјета за националне мањине Александар Толнауер и други гости.

Слиједио је наступ фолклораша из Гарешнице, а онда и свирка Новосађана који су свирањем кола и плесова загријали атмосферу, да би врхунац дошао с наступом Ане Бекуте и њеног широког репертоара пјесама од којих су многе одавно постале култне. Пуповцу у част отпјевала је и омиљену пјесму „Црвен конац“. Њено пјевање била је прилика да и они којима тај музички жанр није приоритет, подлегну атмосфери и заплешу на подију.

Након дуготрајног аплауза за крај наступа, питали смо је за утиске.

– Не знам да ли ће звучати препотентно ако кажем да сам овакву атмосферу очекивала. То је била незаборавна ноћ с дивном енергијом. Свој посао сам радила с великом љубављу, а од публике добила пуно више и на томе сам јој захвална. Хвала СНВ-у који је омогућио да будем део ове свечаности на којој сам могла упознати наше људе из целе Хрватске. До позива нисам знала да постоји овај догађај и зато публици захваљујем што су одвојили своје време и одлучили да ову ноћ проведу овде. Носим предивне утиске. Иако наступам по Хрватској – од Дугог Села преко Неделишћа до Загреба пред пуним дворанама – ово је ипак било нешто посебно – рекла је Бекута и најавила нови албум који ће изаћи за неколико мјесеци.

– Четири песме ми је написала Алка Вуица, Лео Казић је складао мелодије, а аранжирали су Фрањо Валентић и Бранимир Михаљевић. Дакле, радим с домаћим ауторима. А следећи пут се видимо на концерту Аце Пејовића у Загребу 11. фебруара где сам специјални гост – казала је на крају.

За утиске смо питали и неке од гостију.

– И ја сам се ужељела Српске вечери на коју се долази због атмосфере, Људи су фантастични, свуда весеље и радост – рекла нам је Јадранка Радатовић из Карловца.

Јована Вукмановић из Врховина дошла је први пут. Све јој се јако свидјело, и атмосфера и програм и свечани дио, а посебно Бекутин наступ. Сви смо се забавили, нисам видјела да нетко сједи, сви су били на ногама, истакнула је.

– Први пут сам на Српској вечери и осјећам се јако угодно. Али не само ја. Организирала сам аутобус и комби с којима је дошло 86 Моравичана и Гомираца, односно људ из цијелог Горског котара – рекла нам је Маја Мусулин.

Биљана Родић из Гарешнице већ је ветеранка у доласцима на Српске вечери.

– Прекрасно је, као и сваки пут. Како двије године није било манифестације, једва смо дочекали да се скупимо вечерас. Не долазе само Срби. За нашим столом било је и Чеха и Хрвата, тако да и Српско вече све више постаје мултинационално дружење. Много тога је заслуга и Ане Бекуте која има јако добар глас, као и састава који смо могли чути. А нама је важно и што је пододбор имао прилику да се представи – казала је Родић.

Своје утиске подијелила је с нама и организаторица Емина Ђурашевић.

– Карте су плануле чим је објављено да ће се одржати Српско вече: у пет дана распродало их се 80 посто. Људи су навикли на Српско вече и након короне су били жељни таквих дешавања – нагласила је и додала да су се многи већ предбиљежили за сљедећу годину.

– Доста их је сада остало без карата уз подуже листе чекања и зато су сви знатижељни хоће ли опет гостовати неко познато лице, али и да ли ће у међувремену бити нечег сличног – објаснила је Ђурашевић.

Текст и фото: Ненад Јовановић; Портал Новости

Преузето са: Банија онлајн

Нема коментара

Напишите коментар