Стручњаци и опрема из Кине стигли у Србију

Авион српске националне авио-компаније који је довезао стручњаке и медицинску помоћ из Кине слетео је на београдски аеродром. Дочекао их је председник Србије Александар Вучић који је поручио да Србија Кини не сме да заборави ову помоћ.

Стигли су медицински апарати, дезинфекциона средства, маске и друга заштитна опрема, али и шесторо медицинских стручњака који су се борили против коронавируса у Вухану, одакле је епидемија и кренула.

Кинески стручњаци стигли у Србију

Кинеске стручњаке је на аеродрому дочекао лично председник Србије Александар Вучић. Захвалио је кинеском председнику Си Ђинпингу и кинеском народу на помоћи.

Истакао је да је долазак кинеских медицинских стручњака од огромног значаја јер су они први победили коронавирус.

„Ми ћемо од вечерас слушати све што они кажу, то није политика, већ поштовање оних који су показали да умеју да обеђују најтежег непријатеља данашњице, а то је коронавирус“, рекао је Вучић.

Захвалио је председнику Си Ђинпингу, као и комапнији „Ер Србија“ и људима који су довезли авион.

„Све је то бесплатна помоћ НР Кине и хвала им на томе“, истакао је председник.

Додао је да је време да покажемо дисциплину и одговорност и указује да сваки респиратор који је стигао значи неколико живота.

„Кина која још није завршила своју борбу рекла је – помоћи ћемо српским пријатељима и даћемо им део наших респиратора. Србија то не сме да заборави. Кина нам је пријатељ за вијек и вјекова“, рекао је председник.

Замолио је кинеску амбасадорку Чен Бо да пренесе председнику Сију да ће га у Србији дочекати стотине хиљада људи када буде дошао.

 

Кина и Србија челични пријатељи

Амбасадорка ен Бо је рекла да су Кина и Србија челични пријатељи који деле добро и зло. Подсетила је да је Кина добила помоћ Србије када се суочавала са изазовом ширења вируса и да је спремна да упути сада помоћ Србији.

Указује да су стигли материјал и медицинска опрема, као и медицински стручњаци.

„Они су се повукли из прве линије фронта борбе Кине против вируса и кренули ка Србији на ново ратиште“, рекла је Чан Бо.

Додала је дас е свет налази у најтежим тренуцима и да Ковид-19 представља непријатеља целог човечанства.

„Ми смо заједно, јаки и са пријатељима ћемо се борити до коначне победе“, поручила је амбасадорка.

Приликом слетања из пилотксе кабине авиона вијориле су се заставе Србије и Кине. Такође, након што су изашли путници, посада авиона је изашла на степенице и махала српском заставом поздрављајући окупљене.

Председник Вучић је данас на конференцији за новинаре најавио да ће се авион вратити у Кину по још један такав товар.

У Србији је, према најновијим информацијама, забележен укупно 171 случај коронавируса.

Преузето са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар