Сусрет Козарчана у Београду

У Београду се вечерас одржава 45. Сусрет Козарчана, којем присуствују министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић те представници и делегације Бањалуке, Приједора, Градишке, Лакташа, Козарске Дубице, Новог Града, Костајнице, дијаспоре и Србије.

Ову традиционалну манифестацију организује Удружење Козарчана у Београду, а домаћин ове године је општина Нови Град.

Сусрет Козарчана у Београду почео је емитовањем промотивног филма о општини Нови Град.

Предсједник Извршног одбора Удружења Козарчана у Београду Раде Каралић рекао је да је то удружење основано 1974. године, те да чува успомене на херојство народа на Козари у Другом свјетском рату.

О славној бици на Козари учесницима је вечерас говорио књижевник Рајко Срдић.

Учесницима се обратио и начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача, који је истакао значај одржавања оваквих манифестација за народ и општине Поткозарја.

„Ми смо са обје стране Дрине један народ, имамо и паралелне и посебне везе, заједницку културу и традицију коју морамо његовати“, рекао је Дрљача.

Он је истакао да је Козара момументални и митски симбол страдања и одбране српског народа, заједно са свим другим српским стратиштима.

У програму Сусрета Козарчана у Београду наступило је и Културно-умјетничко друштво „Уна“, а представљена је и нова књига под назовом „Дубичка књига мртвих“ Милана Радуловића.

Домаћин наредног сусрета Козарчана биће град Лакташи, којег је вечерас представљао предсједник Скупштине града Саша Поповић.

Манифестацији присуствује и начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић са сарадницима, предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац и народни посланици Драган Брдар и Бобана Ћибић.

Удружење Козарчана окупља људе који афирмишу и чувају своју традицију и културу и који раде на томе да са Републиком Српском и дијаспором јачају јединство српског народа.

Спонзор манифестације је компанија „Цептер“ и штампарија „Чигоја“.

Преузето са: Глас Српске

Нема коментара

Напишите коментар