АКТУЕЛНО:

Свечана академија поводом Дана Републике; Срби никада нису престали да се боре за слободу

Поводом Дана Републике у Спортској дворани „Борик“ у Бањалуци одржана је свечана академија.

Нема народа којем суд одређује када је створена нека држава – Српска је рођена 9. јануара, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на свечаној акаедмији поводом Дана Републике, која је одржана у Бањалуци.

– Када сам 1992. године дизао руку на одлукама прве Скупштине Републике Српске, ни сањао нисам да ћу 31. годину касније овдје говорити. Дан када смо са поносом донијели тешку и неизвјесну одлуку о формирању Републике Српске, јер другог избора нисмо имали. Били смо јединствени без обзира на политичке партије, идеологије – поручио је Додик.

Солисткиња Марија Награисаловић и Симфонијски оркестар Народног позоришта Републике Српске извели су пјесму „Не дам“ на Свечаној академији поводом Дана Републике Српске одржаној у Бањалуци.

Извођење пјесме Марије Награисаловић награђено је великим аплаузом свих присутних у дворани „Борик“.

Послушајте пјесму „Не дам“:

Рођендан Републике Српске је један од најзначајнијих датума српског народа, рекао је предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић на Свечаној академији поводом Дана Републике Српске, која је одржана у Бањалуци.

– Изузетна је част и радост бити овдје. Заједно обиљежавамо 31. годину битисања Српске – поручио је Орлић.

Орлић је истакао да се Српска бранила и одбранила.

Република Српска постала је симбол слободе и опстанка српског народа, изјавио је српски глумац Вук Костић на Свечаној академији поводом Дана Републике.

Костић је истакао да „поштовање предака који су уградили своје животе у нашу слободу треба да памтимо, а не злопамтимо“.

– Треба да разазнамо ко су нам пријатељи, а ко нам не мисли добро. Данас чувамо Републику Српску и Косово и Метохију, подижући штит на бранику православља – додао је Костић.

Академији присуствују предсједник Српске Милорад Додик, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, предсједник Народне скуштине Српске Ненад Стевандић, епископ бањалучки Јефрем и руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов.

Присуствују и предсједник скупштине Србије Владимир Орлић, министар унутрашњих послова Србије Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, чланови Владе Србије, као и званице из јавног, друштвеног и политичког живота Републике Српске, БиХ и Србије.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар