Цвијеће и вијенци на спомен обиљежју погинулим борцима: Тековине Републике чувати за будућа покољења

Обиљежавање 9. јануара почело је полагањем вијенаца на Споменик погинулим борцима на гробљу „Свети Пантелија“ у Бањалуци. Жртвама су се поклониле породице погинулих бораца, највиши званичници Републике Српске и представници Борачке организације. Почаст је одата и на гробници и споменику 12 беба, али и погинулим борцима у Народно-ослободилачкој борби.

Девети јануар један је од најважнијих датума у српској историји! У миру је створена, у рату одбрањена. Највећа је побједа српског народа у 20. вијеку. У њене темеље животе је уткало више од 23 хиљаде бораца. Знали су да ризикују живот за тековину која нема цијену.

– Нешто што је у нама, у генима, у крви Срба, православаца, јесте патриотизам. Свакако да су, вјерујте, многи од њих са пјесмом ишли, умирали, били рањавани по неколико пута, али су се поново враћали у строј да би чували то што смо створили. Наш плод – Републику Српску – истакао је Горан Рогић, предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске.

Широм Републике одата је почаст најзаслужнијима за стварање Српске. Највиши званичници положили су вијенце на Споменик палим борцима Војске Републике Српске у Бањалуци.

– Република Српска је формирана у миру, када није било ни пуцања, ни ратовања у БиХ. То је ствар која многима у БиХ смета. Плебисцитарна одлука да се обиљежава Дан републике и поред срамне одлуке Уставног суда је свакако, ево и овим чином се поштује. Одлука народа је важнија од било које одлуке било ког суда – рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Жељка Цвијановић, предсједавајућа и српски члан Предсједништва БиХ, нагласила је да је девети јануар дан народне воље.

– Обиљежавамо га с пуним правом и у пуном капацитету. Наравно, као једну историјску чињеницу, датум настанка Републике Српске у мирним околностима – поручила је Цвијановићева.

Никада не смијемо заборавити погинуле борце. Девети јануар ћемо славити док живимо на овим просторима и то је завјет према свима који су дали живот за стварање и одбрану Републике Српске.

– Ми се сваки дан будимо у захвалности онима који су Републику Српску стварали, за њу дали животе. Због тога што смо научили лекцију од њихове жртве, ми више не чекамо правду. Ми се за правду боримо сваки дан – нагласио је Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Радован Вишковић, премијер Републике Српске, истиче да се Даном Републике шаље порука мира.

– Шаљемо поруке мира, поруке јединства, поруке толеранције. Ми желимо да будемо уважавани и то је оно што су очекивања Републике Српске – нагласио је Вишковић.

Република Српска се данас изговара пуним именом, отвореног срца и чисте душе. Привлегија данашњих генерација је да живе оно што је за наше претке био сан, рекао је градоначелник Бањалуке.

– Девети јануар припада свим грађанима, сваком Србину, сваком човјеку. Сваком оном ко живи у Републици Српској – рекао је Драшко Станивуковић.

Одата је почаст и најмлађим жртвама. На спомен обиљежје 12 беба, које су живот изгубиле због тога што су „велики“ били глуви на људске вапаје, вијенце су положили и поклонили се невинима српски пријатељи из Француске.

– Као бивши официр био сам свједок окрутности којима је српски народ био изложен и зато ми је посебна част да присуствујем обиљежавању Дана Републике Српске – истакао је Патрик Стефан Барио, француски војни љекар.

Владо Ђајић, генерални директор УКЦ Републике Српске, истакао је да се треба поклонити најмлађим жртвама.

– Да се данас поклонимо најмлађим жртвама који су дали своје животе у стварању Републике Српске а то је наших 12 беба. Истовремено да сви обећамо да се такво нешто никада више не смије поновити – поручио је Ђајић.

Вијенци су положени и на гробници дванаест беба на градском гробљу у Бањалуци, а почаст је одата и палим борцима Народно-ослободилачког рата.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар