АКТУЕЛНО:

Малобројни Срби у Федерацији БиХ истрајни у вјери – окупљени у својим светињама

Најрадоснији хришћански празник Божић свечано је обиљежен и у Федерацији БиХ међу малобројном Србима, којих према релевантним подацима нема више од 36.000 у том ентитету.

У православним храмовима у Сарајеву, Тузли, Петровцу, Мостару и другим градовима, служена је божићна литургија, прочитана посланица патријарха српског Порфирија.

Потом су се вјерници причестили и славље наставили у својим домовима.

Звона Саборног храма Рођења Пресвете Богодорице одјекивала су Сарајевом, оглашавајући радост Божића и испуњавајући срца малобројних Срба. Истрајни у вјери посјећује светиње, моле се Богу и свједоче о својим коријенима.

Његово преосвештенство митрополит Хризостом пожелио је да рођење Христово буде на спасење и да Господ својом силом и љубављу преобрати ратоборна срца у срца доброте и милосрђа.

– Нека свима буде срећан и благословен Божић, да се мир Божији усели међу људе, све народе, државе. Живи и здрави били и још једном Мир Божији Христос се роди – ријечи су митрополита Хризостома.

Вјерни народ у великом броју окупио се под сводовима Саборне цркве светих апостола Петра и Павла у Петровцу, сједишту Епархије бихаћко – петровачке, која ове године обиљежава 580 година постојања манастира Рмањ.

– Нека би Бог дао и да се Христос Богомладенац усели у срца, да радост Божића буде са свима људима посебно с онима ма Косову и Метохоији и Украјини. Мир Божији, Христос се роди – нагласио је владика бихаћко петровачки Сергије.

Православни вјерници с подручја Тузланског кантона јутрос су присутвовали Божићној литургији у храму Успења Пресвете Богородице у Тузли, а након причешћа прославу најрадоснијег хришћанског празника Божића наставили су у својим домовима.

– Може се примјетити да су вјерници који се окупљају код нас о великим празницима у храмовима обично старији. Млади људи одлазе – каже јереј Никола Чекетић, парох у Саборном храму Успења пресвете Богородице у Тузли.

Срби из Мостара, али и вјерници из околних градова Божић су дочекали на поноћним литургијама.

Сви сједињени у молитви да најрадоснији хришћански празник донесе мир, љубав и слогу међу браћом и свим људима добре воље.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар