Свеска гробара Иловара најпотреснији документ о умирању дјеце у логору Јастребарско

Директор Спомен-подручја Доња Градина Тања Тулековић изјавила је данас да је свеска гробара Фрање Иловара, који је по наређењу часних сестара данима сахрањивао мртве малишане, један од најпотреснијих докумената о умирању дјеце у Логору Јастребарско.

– Дјечија тијела, каже гробар, била су спакована у киштре и сандуке. Да би их што више стало у један сандук, силом су затварани поклопци. У једној киштри могло је бити и по осморо до 10 дјеце – наведено је у свесци гробара Иловара, која се чува у Музеју на Мраковици.

Реагујући на писмо загребачкиx надбискупа, који негирају да је у Јастребарском и Сиску био логор за дјецу у Другом свјетском рату, Тулековићева је навела да је чувар гробља сахрањену дјецу рачунао на „куне“ и „комаде“, а да је рачуне својим потписом овјеравала часна сестра Гауденција.

На првој страници дневника записано је да је 22. јула 1942. сахрањено 107 дјеце. Онда стоји рачун и потврда: „Примио на рачун копања гробова 10.000 куна за 100 комада дјеце покопане“.

У медијима је јуче објављено писмо које су хрватски бискупи упутили Његовој светости патријарху српском Порфирију.

Два мјесеца од одлуке Светог архијерејског Сабора СПЦ и двије седмице од првог обиљежавања празника Свете дјеце новомученика јастребарских и сисачких, 13. јула, загребачки надбискупи предвођени Јоспом Бозанићем, негирају да је у Јастребарском и Сиску био логор за дјецу у Другом свјетском рату, већ тврде да је то било „прихватилиште“ у којем су наводно часне сестре лијечиле дјецу.

У опширном отвореном писму објављеном на сајту Загребачке надбискупије патријарху српском Порфирију, Сабор Српске православне цркве се оптужује да је овом одлуком и обиљежавањем, како кажу, прихватио реторику и комунистичку пропаганду која је, тврде, препуна неистина и манипулација којима се наводно недужнима покушава подметнути кривица.

Они тврде и да СПЦ шири неистине везане за улогу Римокатоличке цркве у Хрватској и надбискупа Алојзиоја Степинца у Другом свјетском рату и да га клевеће.

Извор: РТРС

Коментари
  • Ko se ne osveti taj se ne prosveti. rvati su se izvukli bez ikakvih posledica posle Drugog svetskog rata posle pokolja skoro milion i po Srba, tada su ih spasli komunisti i Tito. Zbog toga sto su prosli bez ikakve kazne i posledica to su isto ponovili i 1991 god. i opet su se izvukli bez ikakve kazne i posledica zahvaljujuci, Nemackoj, Americi i Nato-u. I posto mi tada a ni do dan danas nismo nista uradili da im vratimo oni i dalje i sve jace i jace nastavljaju svoju ustasku politiku, pojacavajuci mrznju prema nama iz godine u godinu. Ako budemo i dalje cutali ponovice se pokolj i po treci put 2041 god. to je za 19 godina, samo ce sada klati Srbe po Bosni, Crnoj Gori i Srbiji, jer u ndh nema vise Srba. Zato moramo da ucinimo ovo sto danas radi Rusija u Ukrajini inace cemo nestati kao narod. Ili borba ili istrebljenje, treceg nema, ako to shvatimo na vreme opstacemo kao narod, ako ne vise nas nece biti.

    четвртак, 28. јул 2022.

Напишите коментар