АКТУЕЛНО:

Свештеници нису могли ни да приђу: Полиција забранила литургију у цркви на Ивановим коритима

Управа полиције Црне Горе није дозволила служење литургије у Цркви Преображења Господњег на Ивановим коритима, саопштено је из Црквене општине Цетиње.

„Цетињски свештеници и верници нису могли ни да приђу Ивановим коритима, а камоли да уђу у Преображењску цркву да би у њој прославили храмовни празник како доликује“, наводи се у саопштењу.

Полиција је насиље над Црквом јутрос на Ивановим коритима уздигла на виши ниво, наведено је из Црквене општине Цетиње.

„Незаконити и нецивилизовани однос Управе полиције по питању служења свете литургије у Цркви Преображења Господњег на Ивановим коритима је ове године, ваљда на крилима опште режимске репресије према Цркви и верницима, исказане месецима уназад, уздигнут на виши ниво. Овога пута цетињски свештеници и верници нису могли ни да приђу Ивановим коритима, а камоли да уђу у Преображењску цркву да би у њој прославили храмовни празник како доликује. Саобраћај је био заустављен километрима далеко од Цркве. Последњих неколико година ће у летопис тога храма бити уписане као најтрагичније у његовој историји“, наводи се у саопштењу ЦО Цетиње.

Свештенству и верницима се, како истичу, након векова неометаног богослужења, забрањује да обављају богослужење.

„Ако се ово ради са храмом који је у неспорној црквеној својини, можемо да замислимо шта би се и како чинило да се спроведе безаконито одузимање храмова и манастира које је планирано дискриминаторним Законом о слободи вероисповести. Упорни и доследни антицрквени однос Управе полиције и многих других полуга актуелног режима у потпуности огољава стварне циљеве оних који ово чине Цркви. Није њима циљ ни уређење односа међу Црквом и државом, нити обезбеђивање слободе вероисповести или уверења. Својим чињењем они желе да Цркву сведу на партијски и идеолошки сервис режима. То није успело ни јачима од њих, па неће ни њима. Црква се клања само и једино Господу нашем Исусу Христу, Богу нашем, у чијим су рукама истина и правда“, закључује се у саопштењу Црквене општине Цетиње.

Преузето са: iskra.co

Нема коментара

Напишите коментар