Тако je говориo православни пастир и Војводa Момчило Ђујић

Пише: Огњен Војводић

Момчило Ђујић, православни српски свештеник и војвода (Ковачић, Книн, 27. фебруар по православним календару 1907. / 12. март по католичком календару – Сан Дијего, 11. септембар 1999) је у Другом свјетском рату предводио значајан дио српске војске на подручју сјеверне Далмације и западне Босне, која је заштитила српски народ на том простору од геноцида нацистичке Независне Државе Хрватске. Момчила Ђујића, родом из Стрмице код Книна, рукоположио је за свештеника Владика далматински Иринеј 1933. године. Почетком Другог свјетског рата, услед распада Краљевине Југославије и Југословенске војске, Момчило Ђујић је, као поштован свештеник у народу, прихватио одговорност одбране српског православног народа од геноцидног погрома, који је спроводила, у програму холокауста, на свом простору католичко-нацистичка Независна Држава Хрватска. Прихватио је титулу војног и политичког вође ослободилачког народног покрета, а указом Краља Петра Карађорђевића на Видовдан 1942. године добиo je признање титуле српског Војводе.

Војвода Момчило Ђујић је формирао Динарску дивизију која је до краја рата штитила српски народ на тромеђи Лике, Босне и Далмације од наци-усташког, исламског и комунистичког терора. Када је Краљевина Југославија на крају рата пала под војну окупацију Комунистичке партије Југославије, војвода Момчило је превео у Европу око 20 хиљада српских бораца и цивила. Затим је са већином својих сабораца и сународника прешао у Сједињене Америчке Државе. После прихватања војних дужности и војводства, Момчило Ђујић није више вршио свештеничку службу, али је до краја живота живио свештеничким моралом.

У Чикагу је 1948. године формиран српски патриотски покрет „Равна гора“ на чијем челу је био Војвода Момчило Ђујић. Почетком ратног распада Социјалистичке ФР Југославије, покрет Равна гора је помагао Србе у Крајини за вријеме одбрамбеног рата Републике Српске Крајине од војске обновљене нацистичке Независне државе Хрватске, у авнојевским границама СФРЈ, када је српски народ трећи пут у 20. вијеку био изложен геноцидном погрому од стране хрватског режима, уз подршку Ватикана и војне евроатлантске алијансе. Покрет Равна Гора је био покретач многих доботворних дјелатности међу Србима у иностранству и помогао у изградњи више од стотину православних храмова.

После рата, Војвода Момчило Ђујић је српском народу у емиграцији свештенички проповиједао о разумијевању религиозних разлика православља и других вјерских учења, о геополитичким и вјерским разлозима ратова на Балкану и у свијету. Живот у Америци није промијенио његово поштовање православне вјере, није се предао америчком комформизу и религиозном релативизму већ је свједочио и проповиједао православно предање.

Извор: Блог Огњена Војводића

Преузето са: Слободна Херцеговина

Нема коментара

Напишите коментар