АКТУЕЛНО:

Терористичка акција муслимана припремана је у Америци, а дјело је Холбрука

Бивши обавјештајни официр Војске Југославије Јован Милановић изјавио је за Срну да је терористичка акција „Маркале“ припремана у мјесту Александрија на ријеци Потомак близу Вашингтона, да је идеолог злочина над сарајевским цивилима био Ричард Холбрук, а да та акција не би могла бити изведена без сценарија на који је ставио параф Алија Изетбеговић.

„Операција је дело Ричарда Холбрука. Он је идеолог свих могућих злочина који су увек били резултат претходне претње уколико се разноразни ултиматуми не прихвате, а изводиле су је специјалне службе америчких снага, било да је то ЦИА или из војних структура. Учествовали су екстреми из специјалних служби из редова муслиманске армије“, рекао је Милановић.

Према његовим изворима, у то вријеме је у близини Вашингтона био направљен модел пијаце Маркале, попут сценографије за филм.

„Просто невероватно. Наравно, са више праваца су вршили експериментисање где и какве жртве могу бити нанете, истовремено и угао под којим су то радили је, у ствари, имао смисао да се дође до тумачења и аутентичности да су то једино могли урадити Срби“, навео је Милановић.

Према информацији којом он располаже, операција је припремана најмање мјесец дана.

„Кориштена су искуства са `Маркала један`, онда из Улице Васе Мискина, Бакарићеве, са Добриње, Халача, па Бољаковог потока и тако даље… Према томе, они су имали више тих терористичких акција у Сарајеву и то искуство су применили на Маркале“, рекао је он.

Милановић је нагласио да за све то нема другог израза осим – тероризам.

„Терминолошки, покушао сам да нађем одговарајући израз, али људи с којима сам разговарао, такође, кажу да је то класичан вид тероризма примењен у различитим условима и различитим околностима и различитим поводом“, навео је он.

Милановић је нагласио да су прије терористичке акције њени идеолози припремили цијели медијски спектакл како ће то покрити и како ће Срби бити оптужени да су аутори тог масакра који им је подметнут.

„Сматрали су да су терористичка акција и медијски сценарио који је био припремљен довољни за покретање једне снажне офанзиве НАТО-а и муслиманских снага која би, у ствари, имала задатак да Републику Српску практично уништи, да је доведе у ситуацију апсолутног непостојања са свим жртвама и материјалним губицима које би Република Српска у том моменту претрпела“, рекао је Милановић.

Он је указао да су експерти ЦИА вршили прорачун и израчунавали ефекте напада.

„Знате, они су израчунавали ефекте било да се ради о материјалним било о људским жртвама, они су били аутори сценарија за медијско-психолошку операцију и, на крају, успели су да остваре утицај на исход саме истраге како би истрага довела до апсолутне сумње која се може подметнути Савету безбедности и УН да су то, једноставно, учинили Срби“, рекао је Милановић.

Он је навео да је податке о Маркалама добио из два извора, а да су оба били припадници међународних снага у БиХ.

„Имао сам два извора. Један је, могу да кажем отворено, француски официр мајор Пјер Анри Бинел, а пре тога сам добио од једног другог извора, кога данас не могу да поменем, а који се отприлике поклапају. То су припадници чланица међународних снага Унпрофора који су били у Босни и видели су извештај и како је инсценација направљена у прикривању документације“, рекао је Милановић.

Он је нагласио да је био позван да свједочи у Хагу о овом случају.

„Међутим, из мојих безбедносних разлога и да сам персона нон грата, онемогућили су ми долазак. Ја сам пристао да то радим видео-линком, али уз документацију медицинску да нисам способан да се на лицу места појавим. То је, у ствари, била намера да се онемогући сведочење. Оно што знам поуздано је да је Бинел био спреман да сведочи, али да је био онемогућен“, рекао је Милановић.

Он је указао да се потврда да масакр на Маркалама није починила српска страна може наћи у мемоарима лорда Дејвида Овена.

„Он је отприлике рекао све слично оном што сам ја рекао, сем што је оставио дозу сумње на самог егзекутора терористичке операције, дакле, није дословно рекао да су муслимани, али каже се у загради – читај муслимани“, навео је Милановић.

На спекулацију да су Маркале гађали Хрвати, Милановић је рекао да „у крајњем случају, чак, и да су били Хрвати, то не би могло бити урађено без сценарија на који је ставио или идеју или параф Алија Изетбеговић“.

„Апсолутно, у коначном нападу учествовали су и једни и други“, додао је Милановић.

Милановић је нагласио да је терористичка акција на Маркалама имала задатак да зада дефинитивни ударац Републици Српској, да је практично разбије, да уништи кључне борбене саставе, прије свега ракетне и остале системе који имају могућност за дејство у ваздуху, те радарске и борбене системе који су представљали опасност, односно омогућавали Српској да опстане на простору који је тада држала.

Он је указао да је информацију о Маркалама добио средином 1998. године, у вријеме које коинцидира са интензивном припремом за агресију НАТО-а на СР Југославију и окупацију једног дијела територије или можда цијеле државе.

„Маркале су се десиле скоро три године раније, али ја сам буквално добио упозорење да Југославија поведе рачуна. Оријентационо се знало и време. Знале су се отприлике и снаге и циљеви. Знало се и у Београду да је упозорење следило из разлога што ће се повод за агресију вероватно модулирати на искуству Маркала“, рекао је он.

Милановић је истакао да је циљ за Космет био да се инсценира хуманитарна катастрофа, те подсјетио да су шатори за албанске „избјеглице“ са Косова и Метохије били постављени у Албанији и Македонији много прије него што је донесена одлука о агресији.

„Наравно, то је крај пролећа и почетак лета 1998. године, дакле већ је у то време почела пропаганда бомбардовања, већ су се дешавали напади на полицијске и војне снаге. Они су већ припремали расељавање становништва као хуманитарну катастрофу која треба бити повод за агресију на Југославију, тако да су они злочиначку акцију већ тад изводили“, указао је Милановић.

Он је навео да до агресије на СР Југославију није дошло у јесен 1998. године, али да су САД признале у Савјету НАТО-а да постоји око 5.000 добро обучених, припремљених припадника терористичке ОВК и да ће они бити у току зиме додатно припремани за различите моделе акција, од терористичких до правих борбених операција, те да су чекали да прође зима.

„Највећи злочинац у западној хемисфери – Вилијам Вокер, који је познат аутор за такве операције, осмислио је Рачак. И Рачак се догодио. Иза тога је дошао Рамбује, који је једноставно требао да покрије међународни `легитимитет` за почетак агресије“, рекао је Милановић.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар