У Бачком Соколцу одржана годишња Скупштина удружења, потомака и поштовалаца Солунских добровољаца из 1912–1918.

Добровољачка колонија – Бачки Соколац


У Бачком Соколцу је 8. фебруара одржана годишња Скупштина Удружења потомака и поштовалаца Солунских добровољаца из Првога свјетског рата 1912–1918.године. Скупштини су присуствовала удружења из Бачког Соколца, Алексе Шантића, Растиња, Рате (Бајмок), Мишићева, Горње Рогатице, Бачке Тополе, Сомбора, Суботице и Карађорђева.

Скупштину је отворио домаћин, предсједник Удружења Соколац Душан Бањанин, и предложио Дневни ред – Извјештај о раду удружења за 2018. годину, Финансијски извјештај за 2018. годину и текућа питања. Дневни ред је једногласно прихваћен. Први се јавио да поднесе извјештај о раду свога удружења предсједник Удружења Краљ Петар Први из Алексе Шантића, Душан Вулић. Послије њега су то учинили и сви предсједници удружења. Након радног састанка домаћин је приредио вечеру и пиће за све учеснике.

Године 1921. настао је Бачки Соколац, када су се доселиле прве породице из Лике. Током неколико година касније, долазиле су и породице и појединци из Плитвица, Оточца, Купреса, и осталих крајева гдје су живјели Срби. Колонија Бачки Соколац оформљена је 1924. године. Колонисти су населили имања бивших велепосједника, а у деветнаестом вијеку, припадала су породици Фернбах. Многи Соколчани су као добровољци дошли из Русије и Америке и учествовали као борци на солунском фронту.

Удружење из Алексе Шантића је кровно удружење које има 10 секција Растина, Рата ( Бајмок), Мишићево, Сомбор, Бачки Соколац, Сивац, Горња Рогатица, Карађорђево, Бачка Топола (Мићуново) и Стапар. Предсједник кровног Удружења је Душан Вулић.

Како нам је рекао предсједник Удружења Соколац из Бачког Соколца Душан Бањанин тренутно највећа активност удружења је изградња споменика добровољцима оснивачима Бачког Соколца.

Изградња споменика оснивачима Бачког Соколца


– Нови споменик ће бити код цркве. Састојао би се од спомен бисте и плоче са именима свих оснивача Бачког Соколца. Спомен плоча са именима оснивача је завршена и треба да се изваја биста, војник Драгутин Матић – Око Соколово – рекао је Душан Бањанин предсједник Удружења и додао како су прошле године на достојанствен начин заједно са црквом и војском обиљежили 100 година од пробоја Солунског фронта.

По ријечима Душана Бањанина, Удружење је основано 1937. године у Бачком Соколцу , те године је освештана и застава удружења, а први предсједник је био Егић Манојло. Послије Другог свјетског рата Удружење није функционисало, 1960-их је поново активирано. Седамдесетих и осмадесетих је дошло до гашења удружења, па је деведесетих опет покренуто, да би прије 5 година Удружење коначно почело да ради, регистровано је и има Предсједништво које је активно, и преко 50 чланова.

– У нашем Дому културе смо адаптирали једну просторију да буде спомен соба, направили смо табло са фотографијама добровољаца и сакупљамо предмете из тог периода – рекао је Душан Бањанин.

Душан Бањанин нам је рекао да све што раде има за циљ да се чува сјећање на добровољце 1912–1918. године.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар