Представници Удружења логораша и потомака Јесеновац, Савеза јеврејских општина и СУБНОР-а потписали Моморандум о сарадњи

Истина је снажнија од било какве друге моћи


Поводом Међународног дана сјећања на жртве 4.2.2019. године Милинко Чекић почасни предсједник Удружења логораша и потомака Јасеновац, предсједник Савеза јеврејских општина Роберт Сабадош и представник СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић потписали су Меморандум о сарадњи у борби против ревизије историје и негирања геноцида и Холокауста у просторијама Удружења.

Потписивању је присуствовао и министар спољних послова Ивица Дачић, израелски историчар, аутор студије Јасеновац – Аушвиц Балкана и директор изложбе Јасеновац – Право на незаборав Гидеон Грајф, као и израелски конзул Ноа Леви.

Ивица Дачић је добио почасну чланску карту Удружења логораша и потомака Јасеновац са бројем један уз историјски примјерак Меморандума за Министарство спољних послова, које му је уручио Милинко Чекић, почасни предсједник Удружења.

 

ДАЧИЋ: Монструозни злочини су извршени


Министар спољних послова Ивица Дачић у свом обраћању је цитирао преживјелог из Јасеновца који је рекао да је Јасеновац најнижи ниво на који је могло да падне човјечанство.

 

– Наши потомци треба да памте немјерљиве жртве које су поднијете за очување цивилизацијских вриједности мира и слободе човјечанства. Посебно жртве логораша, због монструозних злочина који су извршени, морају, као опомена, остати забиљежене у колективној меморији свијета. Никада их нећемо и не смијемо заборавити – рекао је министар Дачић.

 

Не смијемо да се цењкамо са жртвама


Министар је навео да све активности везане за Јасеновац у Хрватској су лоше дочекане, али наглашава да ово није уперено против Хрватске нити било које државе на свијету.

– Усмјерено је против покушаја ревизије историје. Јер ако не подигнемо глас против ревизије, историја се нажалост може поновити. Не смијемо да дођемо на тај ниво да се цjенкамо са жртвама, и да је један човјек убијен због расних или националних разлога је за сваку осуду.

Ивица Дачић се осврнуо и на изложбу која је представљена у Уједињеним нацијама, неки дијелови те изложбе су за њега били шокантни. По први пут се на лицу мјеста могло видјети и оружје којима су убијали, чувени нож србосјек. Навео  је, иако је одрастао у доба комунизма, социјализма, није довољно знао о Јасеновцу. Пита се да ли је то можда због покушаја неке симетрије кривице свих, да се сви прикажу као подједнако одговорни.

Минстар је рекао да и Србија треба да се потруди, па да се направи комплекс Стара Градишка, мемораијални комплекс Старо сајмиште.

– Многи од тих злочинаца нису кажњени. Зато  дугујемо својим жртвама. Добро ће побједити зло, Бог ће побиједити ђавола, имајући у виду да сам ја доста дуго у политици и да је све релативно, ја сам за то да ми мало помогнемо Богу да побједи ђавола – шаљиво је завршио своје излагање Ивица Дачић.

 

Роберт Сабадош: Треба се борити против ревизије историје


Роберт Сабадош предсједник Савеза јеврејских општина је нагласио да се треба борити против ревизије историје.

– Ово је једна изванредна прилика да размијенимо Меморандуме о разумијевању са  Удружењем логораша Јасеновац и са СУБНОР-ом и да убудуће ми будемо глас оних којих нема у име оних који тек одрастају да би знали шта је било – рекао је Сабадош.

 

Видосав Ковачевић: Историјско НЕ фашизму


Видосав Ковачевић представник СУБНОР-а је нагласио да је српски народ рекао историјско НЕ фашизму, због тога је страдао 1941. године, али због тога је био и у строју побједника 1945.

 

Гидеон Грајф: Добро, а не зло ће побиједити


Гидеон Грајф је изјавио да је ово историјски дан, а на данашњи дан 2018. године одржана је највећа изложба која је представила свијету истину о Јасеновцу.

–  Сви покушаји да се измисле чињенице и да се превари свијет од стране Хрвата ће бити неуспјешни. Истина је снажнија од било какве друге моћи. Вјерујем да је моја књига Јасеновац – Аушвиц Балкана  добар алат и моћно оружје у борби против извитоперавања истине. Морамо да се боримо против те суровости. Добро, а не зло ће побиједити – рекао је Гидеон Грајф.Три даме које сарађују са Министарством спољних послова Републике Србије, Амбасадом Израела, Удружењем логораша и са Савезом јеврејских општина – амбасадор Уницефа Ана Софреновић, народни посланик Јадранка Јовановић, примадона Београдске опере (била дио кампање Стоп ревизији, још смо живи сјећамо се) и глумица Вјера Мујовић добиле су почасне чланске карте Удружења логораша са бројем 2.

 

Љиљана Никшић: Удруживање антифашистичких организација


Захваљујући труду амбасадорке Љиљане Никшић истина о Јасеновцу је заинтригирала међународну јавност.

– Министарство спољних послова Републике Србије је имало задовољство да сарађује са Министраством спољних послова Израела и то је уродило плодом. Након бојкота јерверјске, српске и ромске заједнице и свих антифашистичких заједница у Загребу и након изложбе у Европском парламенту о Алојзију Степинцу одлучено је да се размишља о удруживању антифашистичких организација и пружања помоћи на заштити културе сјећања. У том смислу држава само чини институционални напор да повеже и координира активности у том правцу. Прва и највећа изложба Јасеновац– Право на незаборав у историји  Уједињених нација, чији је аутор проф. др Гидеон Грајф, послије тога је услиједила посјета предсједника Вучића Загребу, након тога Свјетски јеврејски конгрес је упутио апел свим јеврејским организацијама да се подржи заштита културе сјећања на Јасеновац. Послије је дошао предсједник Израела Рувен Ривлин први пут у посјету Србији и рекао Јасеновац је Аушвиц Балкана – рекла је Љиљана Никшић

Љиљана Никшић нам је рекла да је велики допринос студије Гидеона Грајфа и да је имала велики одјек у свијету.

– Ова мултидисциплинарна студија је допринос свјетској историографији. Прва је у историји свјетске историографије која је направила компаративну анализу Јасеновца и Аушвица и дала податак о 57 начина усмрћивања и тортуре у Јасеновцу – рекла нам је Љиљана Никшић.

Овог историјског дана, антифашистичке организације су се удружиле, с надом да ће добро побиједити, а не зло. Надамо се да ће истина заиста бити снажнија од било које друге моћи.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар