АКТУЕЛНО:

У Батајници представљена издавачка дjелатност чланова Личко-далматинске читаонице

Промоција књишких ауторских остварења чланова Личко-далматинске читаонице одржана је у ресторану „Велебит“ на Новосадском путу у Београду 7. децембра гдје је представљена капитална монографија  Андреја Вујновића „Апостол Срба – портрети и иконе Светог Саве Српског“.

У оквиру програма промоције говорило се о још неколико остварења, а међу њима је часопис за филозофију, друштвене науке и политичку критику „Српска слободарска мисао“ о коме је говорио уредник Никола Жутић, затим Зборник научних радова  „Барања кроз вијекове“ о коме су говорили уредници Милорад Буха и др Момчило Суботић, као и  десети број годишњака  „Книнска Крајина“ о коме је говорио уредник Данко Перић.

 

Промоцију је отворио Никола Жутић и на почетку подсјетио на традицију оваквих окупљања у децембру сваке године, од оснивања Читаонице коју је 2015. године оформио заједно са Андрејем Вујновићем.

На промоцији је речено да је књига „Апостол Срба – портрети и иконе Светог Саве Српског“ коју је издао Историјски музеј Србије на више од петсто страница, са око триста илустрација презентован изузетан живот, големо дјело, те широки распон утицаја најзначајанијег српског светитеља. Књига је подјељена у двије цјелине.

Према ријечима аутора Вујновића, у првој се под насловом Портрет налази шеснаест поглавља у којима се исцрпно презентује земаљски живот Светог Саве те историјски, друштвени, вјерски и културни контекст у ком се он одвијао. У другој цјелини књиге под насловом Икона, кроз петнаест поглавља на исти начин као у првој представља се утицај Светог Саве на живот српске цркве и друштва, од његовог упокојења до данас, навео је аутор.

„Овдје се посвећује пажња историјском значају Светог Саве, личности  и његовом доприносу свим сегментима српског живота“, истакао је Вујновић.

Са промоције је поручено да је из слика Светог Саве које су се мјењале кроз историју, Андреј Вујновић издвојио оно што у свим временима Светог Саву чини узором: „Задивљује чврстина и бистрина његове хришћанске мисли и става, али уз то и његова отвореност и жудња за ширењем хоризоната и непрестана тежња према добру. Задивљују његови дипломатски ангажмани и организационе способности у којем се препознаје способност реалног сагледавања околности и на основу таквог виђења прагматично поступање.“

Истакнуто је да се у књизи Апостол Срба први пут у одговарајућем формату у српској историографији приказује живот личности која се са много разлога сматра најзначајнијом у српској историји.

Како је истакао Вујновић потврда за његово достигнуће јесте то што је предговор монографије написао Патријарх Иринеј, а у предговору  је наведено: „Ова књига Апостол Срба коју потписује Андреј Вујновић упознаје нас на исцрпан начин са богатом и разноврсном дјелатношћу Светог Саве у његовом времену, затим са оним што је оставио у наслеђе српском народу, са правцима у којима га је усмјеравао и куда га данас усмјерава. Полазећи од искустава претходника, писац у овој књизи Апостол Срба обједињује оно што су релевантни аутори на разним мјестима написали и изговорили о Светом Сави. Ова књига којом се указује на јединствено дјело и подвижнички живот Светог Саве доприноси великој прослави – осамсто година самосталности Српске Православне Цркве, која и јесте највећи резултат прегнућа Апостола Срба Светога Саве.“

Говорећи о часопису за филозофију, друштвене науке и политичку критику који уређује већ 10 година под називом „Српска слободарска мисао“,  уредник Никола Жутић је нагласио да сваки број прилагођава крајишким темама.

„Објавио сам чланак о Илирском заводу Светог Јеронима, који је временом, пропагандом Хрвата, добио хрватско име крајем 19. вијека. Приређујем и књигу на ту тему која ће ускоро изаћи из штампе. Такође у овом броју часописа сам објавио чланак на тему шравославне цркве у Далмацији у времену Наполеонове власти 1808. године.

На крају књижевног програма драмски глумац Љубивоје Тадић  прочитао је свој чланак  посвећен недавно преминулом књижевнику Душану Дуји Ђаковићу „Дуја од камена, сунца и врлина“ који је објављен у „Српској слободарској мисли“.

Дружење је настављено уз ручак и музички програм гдје су се могле чути завичајне крајишке пјесме.

 

О аутору:

Андреј Вујновић је завршио студије историје уметности и философије у Загребу, а докторирао је на Филозофском факлулету у Београду. Био је наставник у Средњошколском центру Никола Тесла у Госпићу а потом кустос и директор Музеја Лике и Спомен подручја Никола Тесла у Госпићу. Био је конзерватор Регионалног завода за заштиту споменика културе у Карловцу. До пензионисања је радио у Историјском музеју Србије на мјесту музејског савјетника и директора.

новинар „Српског кола“

Весна Пешић

 

Нема коментара

Напишите коментар